Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Jumping Schröder, mooi dat het kan

BlogHet springconcours Jumping Schröder Tubbergen is een aanwinst voor de regio. Dat is wel duidelijk na afloop van de tweede internationale editie.

Natuurlijk hadden de organisatoren dit jaar de weersomstandigheden mee. Vijf dagen scheen de zon boven het terrein aan de Reutummerweg in Tubbergen. Mede daardoor trokken zondag flink wat mensen naar de piste voor de afsluitende wedstrijd, de Grote Prijs van Tubbergen. De tribune zat tjokvol, maar ook langs de randen van de springarena stond het rijendik. Evenals bovenop de wal, vanwaar de toeschouwers goed zicht hadden op de hindernissen. Lekker relaxed in het gras genieten van topsport.

Internationaal

Want dat was wat de gebroeders Ben, Wim en de – afwezige – Gerco Schröder te bieden hadden. Voor de tweede maal in de nog prille historie van Jumping Schröder Tubbergen was de afgelopen editie een internationale springwedstrijd. Vanuit diverse landen, met zelfs ruiters uit Australië en de Verenigde Staten, waren ze naar de Tubbergse manege afgereisd. Net als de regerend wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam, die bovendien bestuurslid is.

Aanwinst

Het concours is een aanwinst voor de regio. Want waar kun je nog gratis naar topsport kijken? Dat is meestal enkel voorbehouden aan een grote wielerwedstrijd, waar op de openbare weg gekoerst wordt. Een paar kilometer van Tubbergen verwijderd wordt met argusogen naar de wedstrijd van de broers Schröder gekeken. Achter de coulissen is al te horen dat de organisatie van CSI Geesteren niet heel blij schijnt te zijn met het evenement van ‘de buren’. Maar beide concoursen kun je niet niet met elkaar vergelijken. De wedstrijd in Geesteren heeft een rijke historie en is een begrip in de regio en de paardensportwereld. Het concours staat dit jaar voor het eerst te boek als een viersterrentoernooi, wat betekent dat de wedstrijden van een hoog niveau zijn.

Prijzenpot

JST komt net kijken en moet het – vooralsnog – met twee sterren minder doen. De ene is dus de Champions League, de andere is vergelijkbaar met de voorronde van de Europa League. Het verschil tussen beide concoursen laat zich ook duidelijk zien in de omvang van de prijzenpot. In Geesteren bedroeg die het afgelopen jaar 250.000 euro en vijf auto’s, in Tubbergen werd in totaal 30.000 euro uitgedeeld en konden er ook wat scooters verdiend worden.

Daartegenover stond wel de gratis toegang tot het terrein van de Tubbergse broers, ooit het weiland waarin de 65 melkkoeien van pa Schröder graasden. Het jongste internationale springconcours op Twentse bodem is daardoor een laagdrempelig evenement, ideaal om kennis te maken met de paardensport. Mooi dat het kan in Tubbergen.

Blogs