Mat Oldenmenger uit Rijssen is ambassadeur van het NK Veiligste Chauffeur
Volledig scherm
Mat Oldenmenger uit Rijssen is ambassadeur van het NK Veiligste Chauffeur © Nijhof-Wassink

Ambassadeur NK Veiligste Chauffeur: ‘Het is geen speelgoed waar je mee rondrijdt’

RIJSSEN - Om het aantal ongevallen terug te brengen en de bewustwording van het belang van veiliger weggedrag te benadrukken kunnen vrachtwagenchauffeurs zich opgeven voor het NK Veiligste Chauffeur. Vijf vragen aan Rijssenaar Mat Oldenmenger, vrachtwagenchauffeur en ambassadeur van het NK Veiligste Chauffeur.

1. Een NK veilig rijden?

Ambassadeur Mat Oldenmenger: „Klopt. Er kan niet vaak genoeg benadrukt worden hoe belangrijk veiligheid op de weg is. Dagelijks gebeuren er ongelukken waar vrachtwagens bij betrokken zijn met grote schade als gevolg. Daarom is het goed om iemand te belonen om zijn goede rijgedrag.”

2. En dan een rondje rijden?

„Eerst nog niet. De deelnemers worden een tijd lang gemonitord door een app. Die houdt bij hoe hard ze rijden, hoe vaak ze moeten remmen en weer optrekken. Ook wordt bijgehouden of ze vaak hun telefoon pakken. In september is de halve finale, daar wordt je kennis over verkeer en techniek getest.”

3. Rijden we nog niet veilig genoeg dan?

„Ik vind van niet en zelf ben ik daar best kritisch op. Regelmatig zie ik nog chauffeurs al rijdend met hun telefoon bezig. Of inhaalacties van een vrachtwagen die maar net goed gaan, dan denk ik echt: ‘moet dat nou?’.”

4. Wat moet daar tegen gebeuren?

„De politie moet strenger controleren op onder meer mobiel gebruik, maar chauffeurs moeten zelf ook bewust worden van de gevaren op de weg. Het is geen speelgoed waar je mee rondrijdt. Dat moeten ze wel beseffen. En ik denk dat een Nederlands Kampioenschap zoals dit daar zeker aan bijdraagt.”

5. Hoe ziet de finale eruit?

„Die is op het TT Circuit in Assen. Dan gaat het om praktijkoefeningen, dus laten zien dat je veilig kan rijden met een vrachtwagen. Je kunt je tot 1 juni opgeven. De vereisten zijn een Nederlands paspoort en je mag de afgelopen vijf jaar geen ongeluk hebben veroorzaakt.”

Reggestreek