De organisatie zag zich genoodzaakt een klassementsproef van de Reggerit te vervangen vanwege de hevige regenval.
Volledig scherm
De organisatie zag zich genoodzaakt een klassementsproef van de Reggerit te vervangen vanwege de hevige regenval. © VINCENT JANNINK

Ander parcours bij Reggerit rond Enter door hevige regenval

ENTER - Het parcours van de Reggerit, een endurowedstrijd zaterdag vanaf 09.00 uur in Enter en naaste omgeving voor motorrijders, is aangepast door de hevige regenval van de afgelopen dagen. Dat meldt de organisatie, de Enterse Motor Club (EMC). 

Zo kan de eerste klassementsproef in de buurtschappen Rectum en Ypelo, gelegen nabij Enter, niet verreden worden. Daarvoor is donderdag een nieuw traject in Notter uitgezet. 

Uit een proefrit die de organisatie aflegde, bleek dat de endurokoers zwaar is, maar te doen valt. Er zijn wel enkele te natte landbouwpercelen geschrapt. De deelnemers moeten daardoor over veel meer asfalt dan gebruikelijk rijden.

Behendigheid

De enkele honderden rijders leggen bij de Reggerit een traject van ongeveer 70 kilometer af in de omgeving van Enter. Ze rijden daarbij over verharde wegen, zandwegen, bospaden en over maïsland. Op drie locaties zijn een soort crossbanen aangelegd, waar de deelnemers klassementsproeven moeten afleggen. Ze moeten zo snel mogelijk over dit parcours rijden. Het gaat niet alleen om snelheid maken, ook behendigheid en uithoudingsvermogen spelen een belangrijke rol. 

Quote

Uit een proefrit bleek ons dat het parcours van de rit zwaar is, maar te doen valt

Enterse Motor Club, organisator van Reggerit

De drie proeven zijn achtereenvolgens: Notter (Bosweg), Notter (Notterveldsweg/Nieuwe Hoeksweg) en Enter (Hambergerweg).  De technische controles worden gehouden in Notter aan de Notterveldsweg en in Enter aan de Krompatte, waar de start en finish gelegen zijn. De Reggerit is de eerste wedstrijd die dit jaar verreden wordt voor het Open Nederlands Kampioenschap. Verder doen Belgische endurocoureurs mee voor hun eigen nationale titelstrijd.

Vanggewassen

De EMC heeft toestemming gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de Reggerit te mogen organiseren. Lange tijd bestond onduidelijkheid vanwege een kwestie rond zogenaamde vanggewassen. Het ministerie verplichtte sinds vorig jaar agrariërs om vanggewassen in te zaaien op zand- en lössgronden waarop maïs geteeld is, zodat de resterende stikstof in de bodem wordt opgenomen. De motorsportbond KNMW vroeg het ministerie vorig jaar om oplossing voor de endurowedstrijden, die proeven hebben op maïsland. Uitsluitsel bleef echter eind 2019 uit, waardoor de EMC zich destijds genoodzaakt zag om de tweedaagse Kampioensrit af te gelasten.

Reggestreek