Volledig scherm
PREMIUM
Boeren houden zoveel mogelijk dieren op een klein stuk grond, zo leert dit schoolboek. De Stichting Agri Facts komt in opstand tegen die negatieve beeldvorming. © Foto Stichting Agri Facts

Boeren zijn dierenbeulen en vervuilers, zo leren de schoolboeken

LUTTENBERG - Boeren zijn slecht voor dieren, spuiten de hele dag gif en kappen alle bomen. Nee, dat is geen propagandapraatje van een radicale milieubeweging; het is het beeld dat oprijst uit schoolboeken in het Nederlandse basisonderwijs. Kinderen krijgen op die manier wel een heel raar beeld van de boer. De Stichting Agri Facts wil daar een eind aan maken.

“Op een groot veeteeltbedrijf hebben dieren vaak weinig ruimte.” “Als je biologische groenten koopt, weet je dat ze niet zijn bespoten met giftige bestrijdingsmiddelen”. “(Boeren) houden zoveel mogelijk dieren op een klein stuk grond. Dat levert meer geld op.” Het zijn zomaar wat beweringen in schoolboeken. Leonie Bosch, boerin in Luttenberg en data-onderzoekster, kan er nijdig om worden. “Dit heeft niks met verantwoord en neutraal onderwijs te maken, dit is beïnvloeding door natuur- en milieuclubs.”

Reggestreek