Volledig scherm
Burgemeester Henk Robben (links) zette op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wierden zes inwoners in het zonnetje. Van linksaf: Leta Evers (Wierden), Diederick ten Brinke (Enter), Theo Pigge (Wierden), Lieke Roeloffzen (Wierden), Gerald Getkate (Enter) en Johan Altena (Enter). © Lars Smook

Burgemeester Robben in laatste nieuwjaarsspeech: ‘Op Wierden mogen we trots zijn’

WIERDEN - Burgemeester Henk Robben stelde woensdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak vast dat Wierden goed scoort op allerlei lijsten. In het jaarlijkse onderzoek van opinieweekblad eindigde het bijvoorbeeld als beste gemeente van Overijssel en als 21ste landelijk. ,,Iets om trots op te zijn en uit te dragen’’, vond Robben.

Tijdens de zeer drukbezochte nieuwjaarsreceptie in de Burgerzaal van het Wierdense raadhuis meldde Robben dat de bijeenkomst een andere, wat frissere opzet. Geen kerstboom meer, geen midwinterhoornblazers meer (want het was al 9 januari, en dan moeten die instrumenten allang weer opgeborgen zijn) en wel een flitsend videofilmpje met Wierdense hoogtepunten uit 2018. Al werd het veel minder wervelend omdat de muzikale achtergrond niet te horen viel.

Blijven doorgroeien in krimpregio

Wierden kreeg er vorig jaar 69 inwoners bij en telt er nu 24.350. ,,Dat waren er bij mijn aantreden 8,5 jaar geleden nog 800 minder’’, wist de eerste burger. Hij herinnerde eraan dat Wierden in een krimpregio gelegen is, maar zelf wel gestaag blijft doorgroeien. ,,En dit komt gewoon omdat ieder jaar in onze gemeente 20 à 30 baby’s meer worden geboren dan er mensen overlijden. Dit is opvallend binnen Twente. De bevolkingsgroei heeft zeker te maken met de woningbouw in Wierden. Ik hoop dat ze daar ooit eens van doordrongen raken in het Zwolse provinciehuis.’’ Oftewel, Overijssel moet Wierden een groter woningbouwcontingent toespelen.

Volledig scherm
Burgemeester Henk Robben spreekt de vele aanwezigen toe tijdens de Wierdense nieuwjaarsreceptie. © Lars Smook

Ook stond Robben even stil bij zijn naderende vertrek op 1 juni. Tot vervelens toe moest hij het, als aanvoerder van de collegerij bij de entree van de Burgerzaal, het horen als bezoekers van de receptie hem de beste wensen deden. Robben: ,,Zeker 80 procent van die mensen zei: ‘Nou burgemeester, het is wel de laatste keer, hè...’.’’ En ja, op een gegeven moment weet je dat wel.

Een nieuw pak: ‘Moet dat?’

Ook zijn eega Annemiek had het hem vooraf ingepeperd. ,,Henk, het is wel de laatste keer, hè.’’ Toen kwam haar uitsmijter: ,,Dan moet je nog een nieuw pak aanschaffen.’’ Robben betwijfelde dat eerst: ,,Moet dat?’’, maar hij ging toch overstag. Moeders wil is immers wet. ,,Ik zal dit kostuum nog eenmaal officieel dragen, op 24 mei...’’ Dan neemt hij als burgemeester afscheid van Wierden.

,,Er kwam bij de voorbereiding van deze speech een grappige gedachte bij me op’’, liet hij weten. ,,Er is nu iemand in Nederland, man of vrouw en ergens tussen de 30 en 60 jaar, die hier volgend jaar staat als jullie burgemeester. Maar die persoon heeft daar nu nog helemaal geen idee van... Of deze persoon moet nu al aanwezig zijn.’’ Dat bleek echter niet het geval. Robben kreeg wel de lachers op de hand bij deze bespiegeling.

Quote

Er is nu iemand in Nederland die volgend jaar hier staat als jullie burgemees­ter. Maar die persoon heeft daar nu nog helemaal geen idee van...

Henk Robben, burgemeester Wierden

Hij constateerde dat de Wierdense samenleving steeds dynamischer wordt. Robben noemde als positieve punten het Wijksaam-project, de nieuwbouw in fase 2 van Zuidbroek en de aankoop van grond op de Esrand voor onder meer de nieuwbouw van De Passie.

In het zonnetje

Robben zette zes Wierdenaren als speciale gasten in het zonnetje. Dat was allereerst Lieke Roelofzzen uit Wierden. Zij ondersteunt samen met haar leerlingen van de Almelose scholengemeenschap eenzame ouderen. ,,Lieke weet van aanpakken en ze heeft een groot sociaal hart’’, vond de burgemeester.

Volledig scherm
De Enterse klompenmaker Gerald Getkate luistert naar de lovende woorden van burgemeester Henk Robben: ,,U bent een markante man met vaardige handen.’’ © Lars Smook

Daarna was Gerald Getkate uit Enter aan de beurt. Hij werd afgelopen jaar nationaal kampioen klompenmaken. Robben: ,,Een markante man met vaardige handen.’’

Leta Evers en Theo Pigge, allebei uit Wierden, werden beloond voor hun activiteiten die voor de Historische Kring Wederden uitvoeren. Evers maakt lespakketten over de lokale geschiedenis voor scholen en Pigge was onder andere betrokken bij de ingebruikname van plaquettes bij de nieuwbouw in het Wierdense stationsgebied. 

Bijzonder geraakt

Enternaar Diederick ten Brinke spant zich in voor de oorlogsgraven in Enter en Wierden. Robben: ,,Daardoor ben ik bijzonder geraakt door. Je weet er alles van. Dat is heel speciaal voor iemand die nog jong is, want jongeren hebben meestal niet zoveel belangstelling voor de historie van hun woonplaats. Dat komt vaak pas veel later.’’ 

Volledig scherm
Johan Altena (links) is al vele jaren actief voor de Oudheidkamer Enter. © Lars Smook

Zijn dorpsgenoot Johan Altena is al vele jaren betrokken bij de Oudheidkamer Enter. Hij kan gerust een wandelende encyclopedie genoemd worden, en hij schreef vele boeken over de geschiedenis van het dorp. De burgemeester: ,,Mooi dat jullie dit doen, want de verhalen uit het verleden moeten verteld blijven worden.’’

Reggestreek