Volledig scherm
Ook in Wierden komen overbelaste mantelzorgers voor, toont onderzoek aan. © ANP XTRA

Compliment voor mantelzorgers stopt in Wierden, maar er komt van alles voor terug

WIERDEN - Het mantelzorgcompliment verdwijnt in de gemeente Wierden. Deze week kon de jaarlijkse cadeaubon van 50 euro nog worden opgehaald. De laatste keer kan dat dinsdag 3 december in het Wierdense raadhuis.

Burgemeester en wethouders wilden met ingang van 2020 de geste voor inwoners die intensief familieleden of kennissen verzorgen, helemaal schrappen. Het ging om 50.000 euro. Maar een raadsmeerderheid stak daar deze week bij de begrotingsbehandeling een stokje voor. Er blijft nog 25.000 euro over, maar dat mag ook aan andere activiteiten voor mantelzorgers besteed worden. Alleen de fractie van NEW ging hierin niet mee.

ChristenUnie en PPW dienden een amendement in om het compliment te handhaven en de geplande bezuiniging van 50 mille niet door te voeren, sowieso totdat de ondersteuning van mantelzorgers komend jaar geëvalueerd is door de gemeenteraad. Het speelde een rol dat ook in Wierden overlaste mantelzorgers zijn die steun verdienen, zoals een onderzoek aantoonde. Bovendien ontvangt de gemeente van de regering jaarlijks 176.000 euro voor hulp aan mantelzorgers. 

Na ruggespraak werd de bezuiniging teruggedraaid tot 25.000 euro. Toen konden CDA en VVD zich hierin ook vinden, en werd vastgesteld dat dit bedrag voor andere activiteiten voor mantelzorgers te gebruiken valt. Er blijkt tevens een tientjesregeling voor deze doelgroep te bestaan, zo werd duidelijk. 

Verantwoordelijk wethouder Eric Braamhaar gaf aan dat mantelzorgers zelf meer waarde hechten aan die activiteiten voor hen dan aan het compliment. „En er komt van alles voor dat compliment terug.” 

Reggestreek