Onderzoekers kunnen in een laboratorium de aanwezigheid van legionella aantonen.
Volledig scherm
Onderzoekers kunnen in een laboratorium de aanwezigheid van legionella aantonen. © ANP

Controle in Wierden op legionella in sportaccommodaties

WIERDEN - De gemeente Wierden bekijkt of in de plaatselijke sportaccommodaties een legionellabesmetting voorkomt. Dat antwoordt wethouder Eric Braamhaar op een vraag van CDA-fractieleider Dirk Getkate.

De christendemocraat had gehoord van een recente controle in Gelderland, waarbij in liefst negen van de twaalf onderzochte sporthallen een infectie met de legionellabacterie werd geconstateerd. In enkele gevallen ging het zelfs om extreme overschrijdingen van de legionella-normen. „Dat is zeker verontrustend te noemen”, meent Braamhaar. „Daarom moeten wij het beslist ook onderzoeken.”

In kleedkamers van de Wierdense voetbalclub SVZW op sportpark Het Lageveld  werd in november 2019 een legionellabesmetting in de waterleidingen vastgesteld. De eerste reiniging daarvan bleek niet afdoende, er moest zelfs nog een tweede volgen.

Extra toezichtactie

Bij de landelijk Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn tot nu toe geen verdere incidenten bekend, zegt woordvoerder Fabian Paardekooper. ILT kondigt al wel ‘een extra toezichtactie’ aan in juni en juli bij onder meer logiesverblijven, campings en badinrichtingen.

De legionellabacterie gedijt met name in stilstaand water tussen de 25 en 45 graden. Besmetting vindt onder andere plaats via het inademen van besmette minuscule waterdruppels bijvoorbeeld tijdens het douchen. De bacterie kan een longontsteking veroorzaken, die dodelijk kan zijn of tot ernstige gezondheidsschade kan leiden.

Jaarlijks 20 tot 30 doden

Legionella maakt in Nederland 20 tot 30 dodelijke slachtoffers per jaar. Bekendste uitbraak is die van 1999 bij de Westfriese Flora in Bovenkarspel, waar 200 mensen ernstig ziek werden en 32 overleden. Later bleek besmet, verneveld water uit een bubbelbad de oorzaak.

Reggestreek