Cybercrime stijgt explosief, meldt politie vanuit medialab in Reggestreek
NIJVERDAL - Internetcriminelen worden steeds geraffineerder bij hun hang naar het snelle geld. Niet alleen ouderen zijn de dupe, maar ook jongeren komen steeds vaker voor in de politiesystemen als als slachtoffer, maar ook als verdachte. Om die groepen bewuster te maken van de gevaren, houdt de politie Twente sinds dinsdag de cybercrimetiendaagse.
Erwin WaandersLaatste update:20-10-21, 12:25
Het zal donderdagochtend een opvallende verschijning zijn op het Nijverdalse Henri Dunantplein: een vrachtwagen met politielogo en prominent de naam Mobiel Media Lab erop. Een aantal praattafels en een partytent geven het tafereel iets gezelligs. Toch is de boodschap die de politie deze week naar buiten toe wil brengen bloedserieus. Steeds vaker worden ouderen maar ook jongeren slachtoffer van cybercrime.
Steeds meer aangiftes slachtoffers
De manieren waarop cybercriminelen te werk gaan, wisselen snel en vaak. „We zien meer en meer meldingen en aangiftes van mensen die slachtoffer werden van oplichting via WhatsApp of via een phishing mail zogenaamd van hun bank", zegt hoofdagent Jonkees in het mobiel medialab. „Maar ook jongeren worden steeds vaker misbruikt om als geldezel te dienen. Vaak denken ze dat het onschuldig is, maar hun rekening en bankpas worden gebruikt voor criminele zaken. Als ze de bankpas terugkrijgen en ze worden gepakt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien.”
We geven online heel veel privacygevoelige gegevens onbewust weg
Hoofdagent Jonkees
Zeker in coronatijd steeg het aantal onlinemisdrijven explosief. Er deden tot september 9.561 gedupeerden aangifte van cybercrime. Aal bijna op het niveau van heel 2020, met 10.177 slachtoffers. Vergeleken met de eerste acht maanden van 2019 ging het om een stijging van 225 procent.
„Cybercrime heeft bij ons extra aandacht”, zegt Jonkees. „Criminelen zijn inventief en vaak goed voorbereid. Ze doen hun huiswerk rond een beoogd slachtoffer door foto’s van kinderen van het internet te halen en over vrienden te beginnen.”
Rekeningen worden geplunderd
Bekend voorbeeld van cybercrime is de oudere die ineens een appje krijgt, zogenaamd van zoon of dochter, met het verhaal dat ze een nieuw nummer hebben en of even snel geld over te maken is. Ook phishing mails, waarin bankgegevens worden afgetroggeld en rekeningen geplunderd, ziet de politie toenemen. „We geven online heel veel privacygevoelige gegevens onbewust weg. Juist daarom staan we bij ouderencomplexen, jongerencentra en scholen de komende dagen.”
Het medialab staat verder nog op deze plekken in de Reggestreek: Nijverdal, Helmkruidlaan (donderdag, 13-16u), Wierden, Binnenhof (vrijdag, 09.30-13u) en Rijssen, Europaplein (13-16u).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.