Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Deze eigenaar van een bedrijf in Haarle biedt werkeloze jongeren de kans

HAARLE/HELLENDOORN - Twente telt zo'n 3.000 'onzichtbare' jongeren zonder baan of uitkering. Eigenaar van Sallandse Wegenbouw kan het niet langer aanzien.

Het idee is afkomstig van Johan Middelkamp (58), eigenaar van Sallandse Wegenbouw. "We hebben vastgesteld dat we in de gemeente Hellendoorn een dikke 300 van deze jongeren hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze graag aan het werk willen. Het aantal weten we ongeveer, maar niemand kent ze precies. En dus wordt er niks voor hen gedaan. Eigenlijk asociaal, te gek voor woorden."

Jong
Middelkamp: "Ze zijn jonger dan 27 jaar. Het zijn schoolverlaters of jongeren die niet lang genoeg hebben gewerkt om een uitkering te krijgen. Daarom staan ze niet ingeschreven bij het UWV. Soms werken ze via uitzendbureaus, maar vaak zitten ze bij mams en paps op de bank."

Het was voor Middelkamp aanleiding de problematiek van deze 'onzichtbare werklozen' aan de orde te stellen in de werkgroep 'Scoren in Hellendoorn'. "We hebben geprobeerd het aantal vast te stellen. We komen uit op 308. Van die uitkomst ben ik heel erg geschrokken. We willen deze jongeren scholing, een werkervaringsplaats en een werkplek aanbieden."

Voorwaarde
Tegenover de investeringen die de Hellendoornse ondernemers bereid zijn te doen, geldt van hun kant wel een belangrijke voorwaarde: de gemeente moet de deelnemende bedrijven opdrachten geven. "We zijn natuurlijk geen sociale werkplaats. De gemeente moet ons helpen en in ruil zorgen voor voldoende werk."

Reggestreek