Volledig scherm
De Bathemer dealde onder andere in xtc. © ANP

Drugsdealer die 15-jarig meisje inzette voor handel op Rijssens schoolplein, moet vier maanden cel in

ALMELO/RIJSSEN - Drugsdealer Frans H. (22) uit Bathmen heeft van de Almelose rechtbank een gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd gekregen. Hij handelde ruim een half jaar in wiet en xtc, en hij liet ook een 15-jarig meisje voor hem hasj  verkopen op de Rijssense scholengemeenschap Reggesteyn.

Bij de eerdere behandeling van de zaak tegen H. eiste de officier van justitie 8 maanden cel. De Bathmener krijgt nu een proeftijd van 3 jaar, waarin hij niet mag worden aangehouden voor dealen. Verder wacht H. een meldplicht bij de reclassering en ambulante behandeling met mogelijk een korte klinische opname. Ook moet hij meewerken aan drugscontrole en zoeken naar een dagbesteding. Hij heeft voor de rechtbank toegezegd daaraan mee te werken. H. gebruikte tot voor kort veelvuldig softdrugs en cocaïne, vaak in combinatie met alcohol.

De arrestatie van het 15-jarig meisje dat in maart 2019 hasj dealde op het schoolplein van Reggesteyn, vormde het begin van een groot onderzoek van de politie tegen H. Er volgden observaties, aftappen van zijn mobieltje en zelfs de inzet van nepkoper. Dat leidde tot zijn aanhouding en die van drie andere verdachten. In zijn auto, de ouderlijke woning en een schuur van een vriend werden soft- en harddrugs gevonden. Op zijn telefoon en in zijn laptop achterhaalde de politie ene prijslijst voor drugs en een ‘kasboek’.

De rechter rekent het H. vooral aan dat het 15-jarige meisje benaderde om haar drugs op school te laten dealen. Hij had kunnen verwachten dat zij die aan schoolgaande jeugd ging verkopen. Dit hield hem niet af van zijn kwalijke handel.

Reggestreek