Volledig scherm
De 13-jarige Maik Duin uit Rijssen veroverde zondag in Assen de nationale titel in de open 125cc klasse van de NK Junior Moto Racing. © Mariska Grob

Eerste nationale titel voor motorracer Maik Duin (13) uit Rijssen

ASSEN/ RIJSSEN - De 13-jarige motorcoureur Maik Duin veroverde zondag de nationale titel in de open 125cc klase van de Nederlandse Kampioenschappen Junior Moto Racing. Op de Junior Track van het TT-circuit in Assen had de jeugdige Rijssenaar voldoende aan twee vierde plaatsen in het dagklassement.

Duin behaalde dit seizoen al zeven overwinningen in zijn categorie. Daardoor begon hij op zijn Suzuki GSX-R 125cc met 26 punten voorsprong op de nummer twee Bastiaan Visser uit Almere. ,,Ik wist zodoende dat ik tweemaal als vierde moest eindigen om kampioen te worden”, zegt Duin. ,,Ik wilde dan ook geen onnodige risico’s nemen, mede omdat het zondag erg koud was en je dan zomaar met je machine kan vallen op de baan. Het is een geweldig gevoel om nu de titel op zak te hebben.” Uiteindelijk hield de Rijssenaar in de eindrangschikking twee punten voorsprong over op Visser.

Duin begon al in 2010 op 4-jarige leeftijd met motorcross. Eerst op een Yamaha PW50 en twee jaar later met een KTM50. Hij maakte In 2013 voor het eerst kennis met de pocketbikes, kleine motoren die op brommerbenzine rijden, bij de Race-Kids. Een seizoen later wist de Rijssenaar al zeges te behalen in de strijd om het Nederlands Kampioenschap Minibike voor Race-Kids. Hij sloot dat jaar af als tweede in de eindstand. Vervolgens maakte Duin in 2015 de overstap naar de NK Minibike Junior A klasse. In die categorie wist hij weer podiumplaatsen in de wacht te slepen.

In het daaropvolgende seizoen werd hij geselecteerd voor de Molenaar NSF100 Cup. Duin deed drie jaar mee in deze talentencompetitie. De nu voorbije competitie debuteerde hij in de open 125cc klasse.

Duin is van plan in 2020 op grote circuits mee te doen aan een internationaal kampioenschap.

Volledig scherm
Nationaal kampioen Maik Duin (midden) op het podium in Assen met nummer twee Bastiaan Visser (links) en de nummer drie Roy Klompmakers. © Mariska Grob

Reggestreek