Eindelijk geld voor kindergemeenteraad in Wierden: ‘Zo gaaf als ze hun ideeën uitgevoerd zien’
WIERDEN - Het was een jarenlange wens van de Wierdense politiek, maar een kindergemeenteraad kwam steeds niet van de grond. Nu is er wel geld, en wordt volgend jaar een democratiespel gespeeld.
Dick Janssen
De raadszaal in het Wierdense gemeentehuis zat maandagavond 6 oktober 2014 bomvol met kinderen uit de groepen 7 en 8 van lokale basisscholen en hun begeleiders. De hele middag had ieder team een plan bedacht, en berekenden ze ook welk bedrag er precies nodig was. Soms hadden ze zelfs geld tekort, net als de volwassen raadsleden bij hun voorstellen.
Dat was ook de reden waarom begin 2020 de kindergemeenteraad definitief geschrapt werd. Wierden moest immers flink bezuinigen. De optie mocht dan zijn opgenomen in het coalitieprogramma voor de huidige raadsperiode, maar dat telde even niet meer vanwege de oplopende financiële tekorten.
De situatie is weer rooskleuriger
Inmiddels is de situatie weer rooskleuriger. Zo kwam de regering over de brug met extra miljoenen voor de alsmaar stijgende jeugdzorgkosten en nutsbedrijf Cogas keerde een dividend uit van een paar miljoen euro. Bovendien zijn de raadsverkiezingen van 16 maart in het vizier. In aanloop naar de campagne worden politieke partijen dan vanzelf royaler.
Zo kun je kinderen al jong laten kennismaken met hoe de politiek werkt
Cindy ter Riet (NEW)
„Het geld is nu beschikbaar voor het uitvoeren van deze wens”, zegt NEW-fractieleider Cindy ter Riet. Haar partij diende samen met coalitiepartner CDA een motie in, die recent bij de behandeling van de meerjarennota unaniem werd ondersteund door de raadsfracties. Met uitvoering van dit project is 15.000 euro gemoeid.
Al jong kennismaken met gemeenteraad
„Het is een goede zaak om kinderen op jonge leeftijd al te laten kennismaken met het werk van de gemeenteraad”, meent Ter Riet. „Natuurlijk moet het winnende plan van het democratiespel ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. En misschien wel meerdere ideeën. Dit kan een mooie aanvulling zijn op de activiteiten die het Haagse voorlichtingscentrum ProDemos voor scholen in onze gemeente organiseert over de lokale democratie.”
Het wegbezuinigen van de kindergemeenteraad vindt burgemeester Doret Tigchelaar jammer. „Het stemde mij wel verdrietig. Maar ik heb, eerlijk gezegd, meer met echte jeugdparticipatie. Dat is niet eenmalig, zoals de kindergemeenteraad. En dit zou je eigenlijk ook niet zo moeten doen. Ik zie meer in de aanpak van de stichting Open Limonade. Toen ik die online vond, dacht ik meteen: Dit is mooi... Je gaat in overleg met jongeren en zij krijgen een echte stem. Het is tweeledig: gemeentelijk beleid wordt begrijpelijk naar de jeugd vertaald en zij kunnen meebeslissen over voorstellen. Hoeveel dit kost, weet ik nog niet.”
Strijden voor idee in raadszaal
Maar Ter Riet en de rest van de raad zien toch meer in het democratiespel. „We hebben dit in 2014 eerder gedaan in Wierden. Het is zo gaaf om te zien dat de kinderen meedoen aan een wedstrijd en met eigen ideeën komen. En ze merken ook dat vervolgens in hun gemeente wordt gerealiseerd waarvoor zij bij de presentatie in de raadszaal hebben gestreden.”
De Roerganger uit Enter won in 2014 met haar suggestie voor een survivalspeelplaats, die ook is aangelegd. Roselien Slagers (Progressief Wierden): „Een meisje had destijds heel veel talent. ‘Jij wilt zeker later in de raad’, vroeg ik haar. Maar nee, ze wenste meteen in de Tweede Kamer te belanden…”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.