Enterse Waarf en botenhuis bij Pelmolen flink aangepakt

VideoENTER / RIJSSEN / HELLENDOORN - De Enterse zomp vaart al jaren op de Regge en de Berkel, maar vanaf medio augustus voor het eerst ook op de Vecht bij Dalfsen. Vrijwilligers leggen momenteel op De Enterse Waarf de laatste hand aan de vierde zomp. Daarna is de zomp voor Rijssen aan de beurt. Maar er staan nog meer plannen op de rol.

De Regionale Stichting De Enterse Zomp heeft ambitieuze plannen om de historie van de zompenvaart nog meer onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De stichting gaat door met bouwen van replica’s van deze houten platbodem, maar investeert ook fors in het uitbreiden van haar accommodatie bij De Enterse Waarf en het vernieuwen/verplaatsen van het botenhuis bij De Pelmolen in Rijssen. De Regt door Zee, die in 1986 in Friesland is gebouwd en sindsdien bij Rijssen in de Regge ligt, wordt op termijn vervangen door een geheel nieuwe zomp die in Enter wordt vervaardigd. „We hebben al een eik in Denemarken gekocht”, zegt stichtingsvoorzitter Gerrit Velten (67).

  1. Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’
    PREMIUM

    Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’

    Miranda Baas (47) is specialist vermissingen bij de politie Oost-Nederland. Dagelijks zijn er zo’n twintig vermissingen in Oost-Nederland, jaarlijks 7600. Een gesprek met de vrouw die zich afgelopen vrijdag nog genoodzaakt voelde groot alarm te slaan en een Amber Alert het land in te sturen. De vermiste moeder en haar peuter uit Ede werden na een paar uur in goede gezondheid teruggevonden.

Reggestreek