Volledig scherm
Een Amerikaanse bulldog. © Annina Romita

Flinke boete voor 'grootste fokker van Nederland' uit Wierden

ALMELO - 15.000 euro boete, waarvan 10 mille voorwaardelijk. Die straf kreeg Susan G., eigenaresse van een voormalig hondenpension, gisteren opgelegd door de economische politierechter. G. liet het na bijna 250 honden te registreren.

Zichtbaar ontdaan hoorde G. de eis van officier van justitie Van der Werf aan in de Almelose rechtbank. 15.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. Politierechter Hans Bloebaum was milder. "Ik ben compleet verbijsterd en vind het nergens op slaan. Als ik dit moet betalen ben ik failliet. Heel veel mensen denken dat je hier slapend rijk van wordt, maar dat is absoluut niet het geval", reageerde G., die in februari van dit jaar stopte met haar pension in Almelo. Tussen januari 2014 en december 2015 fokte ze bij haar woonadres in Wierden in totaal 241 Amerikaanse bulldogs zonder deze te laten registreren bij een databank.

Quote

Ik ben compleet verbijs­terd. Als ik dit moet betalen ben ik failliet.

Susan G.

Misdrijf

Om illegale handelaren makkelijker te kunnen opsporen geldt in Nederland per 1 april 2013 een chip- en registratieverplichting voor alle pups die vanaf dat moment geboren worden. "Het is niet voor niets dat de controleurs bij u aan de deur zijn geweest.", zei Van der Werf onverbiddelijk. "Illegale hondenhandel is een groot probleem in ons land. Als mensen hun geld willen verdienen met het fokken van honden is dat geen probleem, maar dan moet het wel volgens de regels gebeuren. Dit is een misdrijf."

G. liep tegen de lamp toen ze vorig jaar april onverwachts bezoek kreeg van een controleur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Het leek wel alsof ze aan het zoeken waren naar iets strafbaars. Er werd niet eens naar de honden gekeken", vertelde G. in de rechtbank.

Bijverdienste

Dat ze het lastig vindt om de honden te laten registreren schoof ze niet onder stoelen of banken, maar dat ze met iets strafbaars bezig was wist G. niet. "Ik doe het samen met mijn man en we hebben weinig tijd. Naast het fokken van de honden staan we ook nog op de markt. We fokken al jaren honden en proberen het goed te doen. Dit komt echt als een donderslag bij heldere hemel."

G. noemde zichzelf in de rechtbank 'een van de grootste fokkers van Nederland'. "Uit de controle is gebleken dat u niet op de hoogte bent van het feit dat registratie noodzakelijk is. Dat is schokkend als u zichzelf deze titel geeft", besloot Van der Werf. G. liet buiten de deuren van de rechtbank weten in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde geldboete. "Een misdrijf? Belachelijk. Dit is echt een idioot hoog bedrag. Ik sta nog steeds te trillen. Een paar honderd euro akkoord, maar dit slaat helemaal nergens op."

Reggestreek