Kleinzoon Thijs hielp initiatiefnemer Kees Kroon zaterdag bij het plaatsen van de gedenkborden in Wierden.
Volledig scherm
Kleinzoon Thijs hielp initiatiefnemer Kees Kroon zaterdag bij het plaatsen van de gedenkborden in Wierden. © Historische Kring Wederden

Gedenkborden herinneren aan vliegtuigen die in Wierden tijdens oorlog zijn neergestort

WIERDEN - Binnen de gemeente Wierden zijn zaterdag gedenkborden geplaatst op de acht plekken waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen van de geallieerde troepen en de Duitse bezetter zijn neergestort. Ook bij de vroegere lanceerbaan voor de vliegende bom V-1 van de Duitsers, in het Haarbos bij Wierden, kwam er een te staan.

Het initiatief voor de gedenkborden kwam enige tijd geleden van Kees Kroon, een vrijwilliger van de Historische Kring Wederden. De stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter nam in 2019 het voortouw om de borden te laten maken. Nadat de gemeente recent de benodigde vergunning afgaf, konden zaterdag de borden neergezet worden op de negen locaties.

Het gedenkbord van de Halifax-bommenwerper die in 1943 neerstortte aan de Kippershoekweg bij Wierden.
Volledig scherm
Het gedenkbord van de Halifax-bommenwerper die in 1943 neerstortte aan de Kippershoekweg bij Wierden. © Historische Kring Wederden

Geen officële onthulling

Op de informatieve platen staat een tekst met wetenswaardigheden, een afbeelding van het toestel en gegevens betreffende de bemanning. Vanwege de coronamaatregelen ging een officiële onthulling van één bord niet door. Ook zouden bij de viering van 75 bevrijding fiets- en autoroutes langs de plekken van de neergekomen vliegtuigen in gebruik worden genomen, maar dat is door de coronacrisis uitgesteld tot het voorjaar van 2021. Er zijn dan onderweg ook andere bijzondere oorlogslocaties te bezoeken.

Negen locaties

Belangstellenden kunnen nu al de borden bekijken. Die zijn te vinden aan: Veldkampszijnweg bij Hexelseweg, Saamsweg 2 (beiden Hoge Hexel), Kippershoekweg bij Enterweg , Vriezenveenseweg tegenover nr. 48  (beiden Wierden), Blokkendijk bij Provinciale Weg , Smeijersdijk bij nr. 2 (beiden Zuna), Klokkendijk bij Grimberghoeve (Notter) en Voorbroeksweg bij nr. 7 (Ypelo). De voormalige V1-baan is aan de Enterweg (Wierden).

Reggestreek