De plek aan de Schoneveldsweg in Zuna waar het zonnepark gesitueerd wordt. Buurtbewoners hebben hier nu een riant uitzicht op de rand van de Sallandse Heuvelrug.
Volledig scherm
De plek aan de Schoneveldsweg in Zuna waar het zonnepark gesitueerd wordt. Buurtbewoners hebben hier nu een riant uitzicht op de rand van de Sallandse Heuvelrug. © Lenneke Lingmont

Geen verzet provincie tegen zonnepark in Zuna

ZUNA/ZWOLLE - De provincie Overijssel houdt de aanleg van een zonnepark aan de Schoneveldsweg in de Wierdense buurtschap Zuna niet tegen. De Statenfractie van Forum voor Democratie (FvD) had daarop aangedrongen.

FvD verzocht Gedeputeerde Staten (GS) de bewoners van het gebied gerust te stellen door het zonnepark af te wijzen. De buurt, bestaande uit zeven huishoudens, heeft grote moeite met het tot stand komen van een groot veld met zonnepanelen op een natuurplek, grenzend aan de Zunasche Heide en met riant uitzicht op de glooiingen van nationaal park de Sallandse Heuvelrug.

Tegen het voornemen van de Coöperatie Notter-Zuna (CONZ) die de duurzame voorziening in eigen beheer wil uitvoeren en exploiteren, begonnen buurtbewoners een actie op de website petities.nl. Daarin stellen ze dat het natuurschoon in Zuna niet opgeofferd moet worden voor een zonnepark. De buurt vindt het geen goed plan omdat het open landschap met houtwallen, op die manier het landelijke karakter zal verliezen. De petitie is inmiddels 653 keer ondertekend door personen die het eens zijn met het buurtprotest.

Geen rol

GS van Overijssel zien voor zichzelf geen rol weggelegd in deze kwestie. Het is Wierden die aan zet is. De gemeente moet de vergunning verlenen, door de aanvraag van de coöperatie te toetsen aan het lokale beleid. Het verzoek van CONZ ligt momenteel ter beoordeling in het Wierdense raadhuis. Burgemeester en wethouders dienen onder meer te bepalen of buurtbewoners kunnen participeren in het plan en of voldoende draagvlak bestaat voor het zonnepark.

Quote

Geen rol weggelegd voor provincie, gemeente bepaalt vergunning zonnepark

Gedeputeerde Staten, provincie Overijssel

De provincie zegt wel veel waardering te hebben voor bewonersinitiatieven, zoals die van CONZ in Notter-Zuna. De coöperatie kreeg onlangs vanuit Zwolle 600.000 euro subsidie toegewezen omdat het landschapsbeheer in de twee buurtschappen goed is te regelen. Het is de bedoeling een landschapscoördinator aan te stellen. CONZ richt zich op duurzaamheid en sociale betrokkenheid. De coöperatie werkt al samen met Baanbrekend, waarin werklozen landschapswerk verrichten dat anders zou blijven liggen.

Zelf redden

De samenwerking met de provincie moet ertoe leiden dat CONZ op dit gebied professioneler kan werken. Uiteindelijk moet de coöperatie zich op den duur zelf weten te redden bij het landschapsbeheer en het runnen van het zonnepark. CONZ wil met de opbrengst bijvoorbeeld generatiebestendige huizen in Notter-Zuna laten bouwen.

GS laten verder weten dat hoe groter impact van het zonnepark in Zuna is op de omgeving, hoe meer gecompenseerd behoort te worden met behulp van een Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). Die geldt voor het buitengebied. Er wordt dan door de planmaker een extra investering gedaan om de omgeving ruimtelijk te verbeteren.

Reggestreek