Geld voor ouderen Rijssen-Holten
om langer zelfstandig te wonen

RIJSSEN - Senioren die hun woning willen aanpassen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen stuiten vaak op de onwil van de bank om een lening te verstrekken. Rijssen-Holten biedt soelaas  door de Blijverslening in te voeren. 

Om de kosten van de ouderenzorg niet explosief te laten stijgen is er een landelijk beleid om ouderen te stimuleren zo lang mogelijk  zelfstandig te blijven wonen in plaats van te verkassen naar een woonzorgvoorziening. Vaak dient daarvoor de woning te worden aangepast met, bijvoorbeeld, een aanbouw, die als slaapkamer kan worden ingericht, een traplift of een aangepaste badkamer.

Financiële kwestie

Dergelijke aanpassingen kosten geld en veel ouderen hebben dat geld niet. En  de banken geven nul op het rekest, omdat ze vanaf een bepaalde leeftijd geen (hypothecaire) leningen meer verstrekken in verband met de levensverwachting van de aanvrager.

Blijverslening

De gemeente Rijssen-Holten wil met het invoeren van de zogeheten Blijverslening het senioren financieel mogelijk te maken hun woning aan te passen opdat ze er langer in kunnen blijven wonen. Het minimale leenbedrag is vastgesteld op 2.500 euro en het maximale is bij een consumptieve lening 10.000 euro en bij een hypothecaire lening 50.000 euro. 

Ook dient een van de beide aanvragers jonger te zijn dan 71 jaar. Die leeftijd is gerelateerd aan de aflossingsperiode van tien jaar en de gemiddelde levensverwachting van mannen ( 79,9 jaar) en vrouwen (83,3 jaar). Hiermee wil de gemeente het financiële risico dat zij loopt bij overlijden zo laag mogelijk houden. Het voorstel van B en W is om 250.000 euro in het fonds Blijverslening te storten. 

Volledig scherm
Ook een robot die eenvoudige handelingen kan verrichten behoort tot de mogelijkheden in een aangepaste woning. © Eindhovens Dagblad

Reggestreek