De stadsboerderij op de splitsing Enterstraat/Schoolstraat is in 1845 gebouwd en staat al jaren leeg.
Volledig scherm
De stadsboerderij op de splitsing Enterstraat/Schoolstraat is in 1845 gebouwd en staat al jaren leeg. © Google Earth

Gemeentelijk monument aan Enterstraat in Rijssen wacht snel een restauratie, géén sloop

RIJSSEN - Het uit 1845 daterende stadsboerderijtje op de hoek Enterstraat/Schoolstraat in Rijssen wordt binnenkort gerestaureerd. Het Rijssense architectenburau VAB heeft voor het gemeentelijk monument een verbouw- en restauratieplan gemaakt.

VAB-directeur Bert Berkhof meldt dat de gemeente Rijssen-Holten wellicht nog deze week de benodigde bouwvergunning afgeeft. Verder is het plan goedgekeurd door de monumentencommissie uit Zwolle. Voor het te verwijderen asbest onder het dak is een sloopvergunning verleend door de gemeente. Berkhof:  „Daardoor kan nog komend voorjaar met het karwei aan de slag worden gegaan. De verwachting luidt dat de restauratie van het stadboerderijtje dan in het najaar klaar is.”

Hij benadrukt dat het markante pand aan de Enterstraat 100 juist niet verdwijnt om plaats te maken voor nieuwbouw, zoals recent werd gesteld op de Facebookpagina Ech Riessens. „Buiten het asbest om worden alleen binnen een paar wandjes weggehaald. Het gemeentelijke monument blijft behouden en het wordt in oude staat gerestaureerd. De gevels blijven bijvoorbeeld hetzelfde. Alleen aan de achterkant worden de raamgevels vervangen, maar dat gebeurt omdat daar de oorspronkelijke niet meer inzaten”, legt Berkhof uit.

De gemeente Rijssen-Holten telt in totaal 72 gemeentelijke mounumenten, waarvan er 39 in Rijssen staan en 33 in Holten. In een overzicht wordt aangeduid dat het stadsboerderijtje aan de Enterstraat cultuur- en architectuurhistorische waarde bezit, omdat het een van de weinig overgebleven stadsboerderijen in Rijssen met een redelijk gaaf exterieur. Bovendien is het pand beeldbepalend gesitueerd. 

Reggestreek