Volledig scherm
Op de Esrand in Wierden is de toekomstige nieuwbouw van scholengemeenschap De Passie gepland. © Annina Romita

Grond Esrand kost Wierden bijna 4 ton minder

WIERDEN - De aankoop van grond aan de Esrand in Wierden, bedoeld voor de toekomstige nieuwbouw van de evangelische scholengemeenschap De Passie en een sportzaal, kost de gemeente bijna 4 ton minder dan waarvan was uitgegaan. Dit wordt duidelijk in bestuursrapportage over het eerste halfjaar van 2019, waarin burgemeester en wethouders verslag doen over het gevoerde beleid, de geleverde prestaties en het uitgegeven geld.

De Wierdense politiek stelde vorig jaar een krediet van bijna 2,3 miljoen euro voor de aankoop van drie percelen grond aan de Esrand. In dit bedrag was rekening met de verschuldigde belasting (Btw). Maar uiteindelijk werd duidelijk dat de percelen zonder afdracht van Btw aan de gemeente moeten worden geleverd door de verkoper. De reden daarvoor is dat het hier handelt om onbebouwde grond, waaraan ook nog geen bestemming is gegeven om erop te bebouwen. Dit levert Wierden al met een financieel voordeel op van 394.170 euro. De gemeente hoeft nu nog maar bijna 1,9 miljoen uit te geven aan de verwerving van de drie percelen.

Het in eigendom hebben van de grond kost Wierden jaarlijks 66.000 euro, liet wethouder Eric Braamhaar al in 2018 weten. Door de meevaller ontstaat nu een structureel voordeel aan kapitaallasten van 7.880 euro. Dit wordt verwerkt in de gemeentebegroting voor 2020.

Aan de Esrand was oorspronkelijk een Van der Valk hotel gepland. De familie Hammink van het Almelose Theaterhotel trok die plannen in 2017 in, omdat de hoteleigenaars zich liever volledig op de Almelose vestiging wilden concentreren. In de tussentijd was de grond al verkocht aan een nieuwe ontwikkelaar, Orbys, die er slechts bijna 1,2 miljoen voor betaalde en dus flinke winst maakte met de overdracht aan de gemeente. 

Reggestreek