Volledig scherm
Tom Evers toont het ontwerp van het Cath Lab. © Lars Smook

Hartpatiënten in India kunnen worden geopereerd dankzij Twentse bedrijven

ENTER - Ruim anderhalf jaar hebben ze in Enter gewerkt aan het ontwerp van een medisch apparaat dat in India de redding betekent voor veel hartpatiënten. Dit zogenaamde Cath Lab heeft dezelfde mogelijkheden als vergelijkbare machines van Siemens en Philips, maar is drie keer goedkoper. "Daardoor kunnen meer ziekenhuizen er een aanschaffen en kunnen veel meer hart- en vaatoperaties worden uitgevoerd en daardoor levens worden gered", zegt Tom Evers van industrieel ontwerpbureau D'Andrea & Evers Design.

Via via kwam Evers in contact met Vikram Mordani, die in India werkte aan de ontwikkeling van nieuwe technologie voor hart- en vaatoperaties. Evers raakte onder de indruk van de Indiër. "Heel intelligent en zeer gedreven."

Vormgeving

Mordani was op zoek naar een industrieel ontwerpbureau dat zijn medische apparaat een hoogwaardige uitstraling kon geven. "Normaal kost zo'n ding al snel een half miljoen. Door te kiezen voor een iets uitgeklede machine in functionaliteit kan hij het leveren voor ongeveer anderhalve ton. Maar het mocht er niet goedkoper uitzien. Juist daarom is veel aandacht besteed aan de vormgeving."

D'Andrea & Evers Design is niet het enige Twentse bedrijf dat deelneemt aan het project. Evers heeft meegezocht naar leveranciers van materialen en loodste de Indische initiatiefnemer naar Parthian Technology. Dit Hengelose bedrijf is specialist op het gebied van vezel versterkt kunststof en levert het materiaal voor de behandeltafel van het medische apparaat. "Gemaakt van carbonfiber, vanwege de doorlaatbaarheid van radio-actieve straling."

Quote

Het geeft een goed gevoel dat we kunnen helpen hart- en vaatopera­ties voor meer mensen mogelijk te maken

Tom Evers

Bij het ontwerpbureau, dat is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw Dock 36 langs de A1 bij Enter, zijn ze trots op de rol die ze speelden bij de innovatie. "Het geeft een goed gevoel dat we kunnen helpen hart- en vaatoperaties voor meer mensen mogelijk te maken", zegt Evers, die 25 jaar geleden met studiegenoot Luigi d'Andrea het bedrijf begon. "Daarom hebben we ook besloten risicodragend deel te nemen. Pas als de verkoop van dit Cath Lab goed gaat draaien, worden we volledig betaald."

Bezoek

Daarover hoeven ze zich in Enter geen zorgen te maken, merkte Evers eerder deze maand bij een bezoek aan India. De eerste machine wordt binnenkort geleverd aan een ziekenhuis en er zijn al negen bestellingen binnen.

"Nu nog allemaal uit India, maar het is de bedoeling dat dit apparaat ook in andere landen op de markt komt."

Reggestreek