Volledig scherm
Het meeste spektakel valt voor het publiek bij de Hellendoorn Rally in het achterveld te beleven. © Wouter Borre

Hellendoorn Rally biedt met Peugeot 206 Cup meer kans voor ‘instappers’

HELLENDOORN - De 38ste editie van de Hellendoorn Rally gaat vanavond van start. Door de wijde omgeving van Hellendoorn zullen de rallyauto’s te zien en te horen zijn.

Hellendoorn en rally zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijders die je spreekt, vinden het de mooiste rally van Nederland en misschien wel van ver daarbuiten. Het is ook een rally voor grote namen en beginnende rijders. 

De invoering van de Peugeot 206 Cup, die ook in het programma van Hellendoorn is opgenomen, geldt vooral als instapklasse voor de beginnende coureur. ,,Hulde aan de mensen die deze cup hebben bedacht”, zegt Michiel Poel uit Den Ham , voormalig navigator en nu zelf bestuurder van een rallyauto. ,,Het is een prachtige klasse om in aan te vangen”, is ook beginnend rallycoureur Ingo ten Vregelaar uit Delden enthousiast over deze instapklasse. ,,Het zorgt ervoor dat de rallysport veel toegankelijker is geworden en je met een klein budget al een aan fantastisch kampioenschap kunt rijden.”

Op de startlijsten van de Hellendoorn-editie staan vrijdag en zaterdag dan ook steeds meer regionale rijders vermeld.

Nadat het aantal rally’s de laatste jaren afnam in Nederland is er overigens goed nieuws voor de liefhebber. Die kan na komend weekeind uitkijken naar de Achterhoek Berkelland Rally op 5 oktober. Een shortrally waar ook de ‘instappers’ van Hellendoorn zich over twee weken opnieuw kunnen uitleven.

Quote

Laten we beginnen met deze auto op de weg te houden

Ingo ten Vregelaar (Delden), debutant Hellendoorn Rally
Volledig scherm
Navigator Raoul Werger en rijder Ingo ten Vregelaar (van linksaf) debuteren in de Hellendoorn Rally. © Reinier van Willigen

DELDEN - Motorcrosser Ingo ten Vregelaar werd twee keer Nederlands kampioen op de quad, zes keer Duits kampioen en won twee keer Europees zilver met het landenteam.

Sinds dit seizoen zit hij met zijn kameraad Raoul Werger in een rallyauto. Met de aanschaf onlangs van een Ford Fiësta R2 is in het eerste seizoen meteen al een forse stap gezet. De prestatiemodus is kennelijk nog intact bij de voormalig motorcrosser.

,,Ik heb 28 jaar op de quad gereden, waarvan lange tijd op wedstrijdniveau. Dan is het ook een keer goed. Dit is als grap begonnen. Raoul en ik zijn allebei gek van snelle auto’s. Van de ene op de andere dag zijn we aan de Peugeot 206 mee gaan doen en gaan het nu in de RC4 proberen.” Grootste plannen hebben ze niet. Nog niet. ,,Een snellere auto staat altijd op onze bucket lijst, maar laten we beginnen met deze auto op de weg te houden.”

Quote

Hellen­doorn wordt echt een test voor ons

Michiel Poel (Den Ham), eerst navigator, nu rijder
Volledig scherm
Michiel Poel uit Den Ham was jarenlang navigator van de streektoppers, maar intussen kruipt alweer een tijdje zelf achter het rallystuur. © Lenneke Lingmont

Jarenlang was hij navigator van grote coureurs in de oostelijke rallywereld, waaronder Dennis Kuipers en Peter van Merksteijn junior. Michiel Poel uit Den Ham kent de intense beleving van de topsport, het heilige moeten, het succes en de teleurstelling als er niet wordt gewonnen. 

Twee jaar geleden kroop hij zelf achter het stuur van een rallyauto en werd rallyrijden ineens een hele andere beleving. ,,Ik heb het altijd een eer gevonden om de beste rijders te mogen navigeren. Nee, ik mis die spanning niet. We rijden een low budgetklasse met concurrenten op ons eigen niveau. Die Peugeot Cup is bijvoorbeeld een prachtklasse. Het verschil met vroeger, toen ik navigeerde, is dat ik niets meer moet. Dat is wel lekker, hoor.”

Zaterdag staat hij samen met Bart-Jan Harmsen, in het dagelijks leven wethouder in Twenterand, aan de start met een nieuwe Renault Clio. ,,Hellendoorn wordt een test voor ons. We kennen de auto nog niet en willen hem graag in deze staat naar de finish rijden. Met die insteek doen we mee.”

Quote

Concurren­tie is groot, maar we gaan voor podiumplek

Jan Poortman (Holten), hobbyrijder
Volledig scherm
Jan Poortman uit Holten: ,,Eigenlijk heb ik geen tijd, maar we maken er een mooie dag van.” © Bert Kamp

Samen met navigator Martijn Ebben streek Jan Poortman een week geleden de overwinning nog op in de Vechtdal Rally. In de Hellendoorn Rally zet de voormalig motorcrosser uit Holten vrijdag en zaterdag in op een podiumplaats. 

Of het wederom de hoogste trede wordt, zal de tijd leren. ,,De concurrentie is groot, met onder andere de Deen Casper Nielsen aan de start. Die zie ik toch als grootste concurrent.”

Hellendoorn wordt een slijtageslag met lange proeven en aan het einde van de zaterdag de slopende Luttenbergring als uitsmijter. Met de triatlon in zijn dorp nog in de benen, zit het met de conditie wel goed bij Poortman. 

,,Als je de klassementsproeven zo bekijkt, wordt dit inderdaad een intensieve dag in Hellendoorn. Maar we zien dat vooral als extra uitdaging en dat geldt voor de meeste deelnemers.” Als eigenaar van een installatiebedrijf heeft Poortman het druk. ,,Eigenlijk heb ik geen tijd. Maar we zijn hobbyrijders en maken er een mooie dag van.”

Reggestreek