De verhoging van de ozb voor bedrijven en dergelijke werd eerder al teruggedraaid in Hellendoorn.
Volledig scherm
De verhoging van de ozb voor bedrijven en dergelijke werd eerder al teruggedraaid in Hellendoorn. © ANP

Hellendoorn verhoogt ozb voor woningen toch minder

NIJVERDAL - De stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen pakt dit jaar in de gemeente Hellendoorn toch minder hoog uit dan aanvankelijk de bedoeling was. De belasting gaat niet meer met een kwart omhoog, maar slechts met 17,5 procent.

Dat besluit is vrijdag genomen door burgemeester en wethouders. De Hellendoornse politiek moet zich nog wel over het voorstel buigen. Dat gebeurt in de eerstvolgende raadsvergadering op dinsdagavond 4 februari.

Na flinke protesten vanuit de Hellendoornse samenleving en de nodige kritiek vanuit de raad werd in november 2019 al de voorgenomen verhoging van de ozb voor niet-woningen (bedrijfspanden, sportkantines en dergelijke) met 25 procent geheel teruggedraaid door de raad tijdens de begrotingsbehandeling. Vervolgens werd er bij het college op aangedrongen om ook de hogere ozb voor woningen te verminderen.

B en W deden een toezegging om deze stijging eveneens te beknotten. „We zijn blij dat de tariefstijging enigszins terug valt te brengen”, zegt wethouder Jelle Beintema van financiën. „Dit vergt 372.000 euro voor 2020. We kunnen het betalen uit enkele eenmalige financiële voordelen.”

Het Hellendoornse college heeft verder besloten dat de basisheffing voor afvalstoffen met een klein bedrag omhoog moet. Deze maatregel is gewenst na de invoering bij 4.600 huishoudens in de gemeente van een kleine container voor restafval. Het omruilen van de grote bak voor een kleinere zorgde ervoor dat minder restafval wordt aangeboden. De inkomsten voor de gemeente zijn gedaald en maakt de verhoging van de basisheffing nodig.

Reggestreek