Volledig scherm
Bij het kampvuur wordt streekmuziek gezongen van onder meer Daniel Lohues © Bert Kamp

Hellendoorns streektaalfestival Zunnewende viert de langste dag

HELLENDOORN - Streekmuziek, vertellingen en streekgerechten. Voor de dertiende keer wordt vrijdag het Zunnewendefestival gevierd op Landgoed Schuilenberg. Dit jaar valt dat precies op de langste dag van het jaar.

Als de zon op haar hoogste punt in het Noordelijk halfrond staat dan spreken we van de zonnewende. Ofwel het begin van de zomer. Op de grens tussen Twente en Salland wordt die langste dag gevierd met een streektaalfestival. Bezoekers kunnen hier genieten van muziek door artiesten uit de omgeving, ontroerende verhalen, indringende poëzie en de meest smakelijke streekgerechten bij de Pruuverieje.

Verhalenverteller met tijdmachine

Het programma wordt om 16.00 uur afgetrapt in de Hooiberg door een voorstelling van verhalenverteller Rob Bults en co. Voor de kinderen volgt dan het optreden van theaterman Dolf Moed die de jeugd meeneemt door de tijd met zijn tijdmachine. De kracht van de voorstellingen van Dolf komt zit-em in de interactie tussen hem en zijn publiek. 

In de boomgaard staan op het horecaplein een aantal foodtrucks die diverse hapjes uit de streek aanbieden aan de bezoekers. Hier zal ook de stand van Rokerij Marle te vinden zijn die zalm, paling en verschillende soorten vlees roken in de speciale rooktonnen en -ovens.

Staal walsen

Op het eendaagse festival is ook plaats voor kunst. Kunstenaarscollectief MAF-arts assisteert de bezoekers bij het walsen van staal tot een mooi kunstwerk dat op het festivalterrein komt te hangen. Gedurende de avond worden bij verschillende kampvuren onder meer liedjes gezongen van de Drentse zanger Daniël Lohues. 

Entreetickets voor het festival dat plaatsvindt aan de Schuilenburgerweg 54 kosten aan de kassa 10 euro per stuk. Jeugd tot en met 16 jaar mag gratis naar binnen. Meer informatie en een volledig overzicht van het speelschema en de verschillende locaties is te vinden via zunnewendefestival.nl.

Reggestreek