Volledig scherm
Burgemeester Henk Robben wil bij zijn afscheid geen lange rij wachtenden, maar die ontstond al snel en hield geruime tijd aan. © Bert Kamp

Henk Robben wilde van elke werkdag in Wierden een feestje maken

WIERDEN - Henk Robben mag zich sinds vrijdagmiddag ridder noemen. Het bleef niet bij die koninklijke onderscheiding. De burgemeester van Wierden werd z’n afscheid voortdurend op een voetstuk geplaatst, ook al hij heeft dat liever niet.

Burgemeesterskandidaat Henk Robben kwam bij de tweede sollicitatieronde in 2010 heel voorzichtig aanlopen bij het Wierdense raadhuis. Stapje voor stapje. Z’n lip trilde een beetje. ,,Hij verklaarde meteen de reden toen hij ging zitten”, vertelde Ria Broeze, die als wethouder hem meemaakte, gistermiddag bij zijn afscheid. ,,Hij kwam zelfs na het slikken van pijnstillers naar het gesprek, want hij was bij het schaatsen op het ijs gevallen.” Een doorzetter, die Robben. De destijds 56-jarige fungeerde als directievoorzitter bij een agrarisch opleidingscentrum in Zwolle en als CDA-raadsfractieleider in zijn woonplaats Raalte. Toch waagde hij een sprong in het diepe: hij wilde burgemeester van Wierden worden. Robben begaf zich niet op glad ijs, hij werd uitverkoren.

Maar na negen jaar vond hij welletjes geweest. Robben kondigde afgelopen najaar z’n vertrek aan. Dat leidde volgens commissaris van de Koning Andries Heidema tot een golf aan publicaties in diverse Nederlandse en Duitse kranten. ,,De Volkskrant schreef ‘Met Robben verdwijnt de romantiek’, de Telegraaf noteerde ‘De bloedfanatieke Robben blijft verbazen’. Het had allemaal over jou kunnen gaan, in plaats van over je achternaamgenoot Arjen. Je bent als burgemeester met verve geslaagd. Een geheel eigen stijl hanteerde je, zonder jezelf op het voetstuk te willen plaatsen. Doe maar gewoon, dat paste je goed. Je was voor alle Wierdense burgers simpel een onvervalste burgervader.”

Even op plek zetten

Cindy ter Riet (NEW) duidde namens de gemeenteraad Robben dan ook aan als ‘onze’ burgemeester.  ,,Henk was er voor iedereen. Hij fietste door alle dorpen en buurtschappen, hij raakte ook echt in gesprek met inwoners en ondernemers en bij clubs. In je eerste jaren moest je in de raadsvergaderingen extra alert zijn, want sommige politici waren ’t altijd met elkaar oneens. Je bleef altijd in alle commotie rustig. Soms verschoot je van kleur en dan zette je iemand heel correct even op de plek.” Ze memoreerde dat een stuurgroep voor regionale samenwerking in Twente zelfs de commissie Robben is gaan heten naar de initiatiefnemer. Wethouder Johan Coes noemde het heel bijzonder dat Robben van elke werkdag een feestje wilde maken. ,,Dat vierde je niet alleen, maar samen met ons. Een rondje bokbier ging er dan ook soms wel in.” 

Quote

Je wordt pas burgemees­ter door het te zijn. Ik ben het geweest, en het is mooi geweest

Henk Robben, scheiden burgemeester Wierden

Er waren verder nog toespraken van de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen (namens de Twentse amtscollega’s) en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra (die Robben vorig jaar ontmoette in Notter). Van de gemeenteraad ontving Robben een naar hem vernoemde bank die bij de Wierdense nieuwbouwwijk Zuidbroek komt te staan. Zelf schonk de scheidend eerste burger een olm aan de gemeente, die geplant is op dezelfde plek. Robben en zijn eega wonen in Zuidbroek, en blijven daar gehuisvest.

Robben mocht de afscheidsraad zelf afsluiten. ,,Je wordt pas burgemeester door het te zijn", luidde zijn finale woord. ,,Ik ben het geweest, en het is heel mooi geweest.”

Reggestreek