Het pand naast het voormalige OAD-pand aan de Burgemeester Van der Borchstraat in Holten, waar het Grieks restaurant onderdak wilde vinden.
Volledig scherm
Het pand naast het voormalige OAD-pand aan de Burgemeester Van der Borchstraat in Holten, waar het Grieks restaurant onderdak wilde vinden. © Google Earth

Hennepkweek doet uitbater Holtens restaurant das om

DEN HAAG/HOLTEN - De burgemeester van Rijssen-Holten maakt het de Holtense ex-restauranthouder Georgious Kologousidis terecht onmogelijk om binnen de gemeente een restaurant te beginnen. Dit besliste de Raad van State woensdag in hoger beroep van de burgemeester.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten weigerde begin 2018 Kologousidis een vergunning te geven voor zijn Griekse specialiteitenrestaurant Parthenon aan de Burgemeester van der Borchstraat 8 in Holten. De weigering van de vergunning had te maken met een advies van het Landelijke Bureau Bibob. Dat werd door de burgemeester ingeschakeld, omdat er vermoedens waren dat er crimineel geld uit de hennepteelt in het restaurant zou worden gestopt. Kologousidis is in 2014 door het gerechtshof tot een maand veroordeeld voor hennepteelt.

Enorme huurachterstand

Vorig jaar vocht Kologousidis de geweigerde vergunning met succes aan bij de bestuursrechter van de rechtbank Overijssel in Zwolle. Die vond het niet reëel dat hennepgeld in het restaurant zou worden gepompt, omdat de kwekerij toen al bijna zeven jaar geleden was en het geld vermoedelijk dus op was. Maar gelijktijdig verloor Kologousidis een kort geding, waardoor hij nog een enorme huurachterstand van ruim 65.000 euro aan de Chinese eigenaren Liu moest betalen en het pand diende te ontruimen.

Financiële situatie

Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten blijft erbij dat de hennepoogst een flink bedrag heeft opgeleverd. Omdat de financiële situatie rond de horecaondernemer volgens de eerste burger niet transparant is, werd de vergunning geweigerd. 

Ruim 75 mille winst

De Raad van State blijkt het nu eens te zijn met de visie van de burgemeester. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft Kologousidis in 2011 uit één oogst 75.811,61 euro winst gehaald. Zolang het niet is ontnomen, blijft zo’n bedrag deel uitmaken van het vermogen. De vrees van de burgemeester dat crimineel geld wordt geïnvesteerd in het restaurant is dan ook gegrond, vindt de Raad van State. 

Reggestreek