Volledig scherm
De lang verwachte bevrijders arriveren in Wierden op 9 april 1945. © Collectie Coen Cornelissen

Het moet onvergetelijk bevrijdingsfeest worden in Wierden

WIERDEN - ,,Het was zó mooi, dat vergeten we nooit.” Dit krijgt de organisatie vaak als compliment van Wierdenaren te horen over de lokale viering van een halve eeuw bevrijding in 1995. Hetzelfde gevoel moet ontstaan als komend voorjaar van alles op stapel staat, precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

,,De mensen vergeten meestal dat toen alles heel pas laat op gang kwam. Dat willen we nu voorkomen”, zegt voorzitter Ria Broeze van de organiserende stichting ‘Vier de Vrijheid Wierden Enter’.  ,,Vandaar dat we maandagavond om 19.30 uur een bijeenkomst in het Wierdense raadhuis houden voor buurtverenigingen uit Wierden, Enter, Hoge Hexel, Notter, Zuna, Rectum en Ypelo. Want die lieten tot nu toe vrijwel niets van zich horen. En we willen hen er wel bij betrekken. Het moet immers een bevrijdingsfeest van én voor de hele bevolking worden.”

Nu nog oorlogsgetuigen

Het verrast Broeze wel dat na eerdere oproepen veel reacties binnenkwamen met tips voor activiteiten. ,,Het wordt een bijzonder festijn. Want nu zijn er nog getuigen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over de bevrijding. Dat zal zeker niet meer het geval zijn bij de 100-jarige herdenking. Het is ook van belang dat we met allerlei activiteiten - bijvoorbeeld speciale lespakketten, veteranen in de klas, exposities en optredens met oorlogsliedjes  - aan de jeugd doorgeven dat leven in vrijheid heel erg belangrijk is.” 

Het comité heeft rond de Wierdense bevrijdingsdag, 9 april, in 2020 al veel evenementen gepland. Zoals het opnieuw met Keep Them Rolling-voertuigen afleggen van de route die de Canadese bevrijders uit 1945, een lezing van journalist-historicus Ad van Liempt en een vrijheidsontbijt op 5 mei. Broeze: ,,Het hoeft niet allemaal hoogdravend te zijn, als de mensen het maar fantastisch vinden.” 

Reggestreek