De lang verwachte Canadese bevrijders arriveren in Wierden op 5 april 1945.
Volledig scherm
De lang verwachte Canadese bevrijders arriveren in Wierden op 5 april 1945. © Collectie Coen Cornelissen

Historische Kring doet boekje open over bevrijding van Wierden

WIERDEN - Waarom werden het dorp Wierden en de naaste omgeving zo fel verdedigd door de Duitsers toen, nu 75 jaar geleden, de Canadese bevrijders kwamen oprukken. Het wordt uitgelegd in het eerste hoofdstuk van een elfdelige serie, die de Historische Kring Wierden (HKW) tot 11 april dagelijks publiceert op de eigen Facebookpagina en website. Dit gebeurt omdat alle activiteiten vanwege de coronamaatregelen zijn afgelast.

„De hoofdbron voor deze reeks over de bevrijding van Wierden vormt het dagboek van het Canadese Algonquin Regiment”, vertelt woordvoerder Kees Kroon van de historische kring. „Daarin staan heel gedetailleerde gegevens. Verder maakten we gebruik van het door G.L. Cassidy geschreven ‘Warpath’, dat de geschiedenis van het militaire korps beschrijft.” Naslagwerken over Twente in de Tweede Wereldoorlog, geschreven door de auteurs Cornelissen , Kokhuis, Noltus en Slettenhaar, vormden eveneens de basis.”

Persoonlijke anekdotes

Veel gegevens zijn afkomstig uit het archief van de Historische Kring Wierden.  De eigen uitgaves ‘Laatste Herinneringen’ en ‘Allerlaatste Herinneringen’ bevatten meerdere persoonlijke anekdotes van Wierdenaren. Kroon: „Zo komt er zeer interessante informatie tevoorschijn over de bevrijding van Wierden.”

Quote

Er komt zeer interessan­te informatie tevoor­schijn over de bevrijding van Wierden

Kees Kroon, Historische Kring Wierden

Tegenstand duurt lang

In en rond Wierden duurde het relatief lang voordat de tegenstand van de Duitse bezetters kon worden gebroken door de Canadezen. Dit wordt duidelijk uit het gisteren gepubliceerde eerste hoofdstuk. Het dorp en de omstreken fungeerden als een steunpunt op de flank van een verdedigingslinie. Die werd door de Duitsers in stand gehouden om hun uit het westen van het land afkomstige troepen de mogelijkheid te bieden naar Noordwest-Duitsland te vluchten.

Website HKW: mijnstadmijndorp.nl/app/historischekringwierden

Reggestreek