Holtense paasvuren moeten van gemeente in hens, maar niemand mag ’t weten

VideoHOLTEN - Op last van de gemeente gingen vrijdag de paasvuren in Rijssen-Holten al in de hens. Als eerste ontvlamde ’s morgens rond half tien de boake in de Holtense buurtschap Holterbroek.

De rookpluimen waren geruime tijd tot kilometers in de omtrek van Holterbroek te zien. Opmerkelijk was dat de gemeente de organisatoren van de paasvuren die zijn afgelast vanwege de coronacrisis, dwong het afsteken van de boakes niet vóór 17.00 uur naar buiten te brengen. 

Geen publiek!

Op die manier wilde Rijssen-Holten voorkomen dat er veel publiek op afkwam. De gemeente laat weten dat het absoluut niet de bedoeling is dat mensen er gaan kijken. Dat is zeer ongewenst in het licht van de corona-maatregelen. Ter plekke aan de Dorperdijk hield zich ook politie op. De agenten moesten verhinderen dat mensen die toch bij het terrein verschenen, zich daar in groepjes zouden ophouden.

Maximaal zeven toeschouwers

Dikke rookwalmen stegen vrijdagochtend al vroeg op in Holterbroek, een buurtschap net buiten Holten. Iets na half tien ’s ochtends was daar zonder publiekelijk kennisgeving de paar meter hoge paasbult aangestoken. Op verzoek van de gemeente Rijssen-Holten gebeurde dit zonder toeschouwers. Op het terrein mochten zich niet meer dan zeven mensen begeven. Met een shovel werden de laatste hoopjes hout richting het vuur gesleept.

Agenten hielden in de gaten of ze bij het paasvuurterrein aan de Dorperdijk nieuwsgierigen huiswaarts moesten sturen.
Volledig scherm
Agenten hielden in de gaten of ze bij het paasvuurterrein aan de Dorperdijk nieuwsgierigen huiswaarts moesten sturen. © Bert Kamp

Een paar boakebouwers harkten wat restjes dennentakken bij elkaar. Koeien in de nabijgelegen weilanden graasden onverhinderd door. 

Quote

Vorig jaar ging het ook al mis vanwege de droogte. Het is niet anders

Luuk Veldkamp

Energie voor niks

De houtstapel in de buurtschap Holterbroek was de eerste paasboake van Holten die in overleg met de gemeente in de fik mocht. Het bleef ook voor de vrijwilligers wel vreemd om zo vroeg in de ochtend het paasvuur in opbouw te zien branden.

Publiek ontbrak toen de paasboake van Holterbroek in de vlammen ging.
Volledig scherm
Publiek ontbrak toen de paasboake van Holterbroek in de vlammen ging. © Bert Kamp

Luuk Veldkamp zag alle verspilde energie van de afgelopen maanden voor zijn ogen in rook opgaan. ,„Vorig jaar ging het ook al mis vanwege de droogte. Het is niet anders”, reageerde hij sip. „We hebben in overleg met de andere buurtschappen besloten om vandaag alles aan te steken. Wij als eerste, de Beuseberg straks, Espelo en Dijkerhoek vanmiddag.”

Opgeruimd

In de Beuseberg, een andere Holtense buurtschap, viel nog niemand te bekennen. De bult met hout lag er verlaten bij. Spandoeken met de aankondiging waren weggehaald. Zo te zien leken de paasvuurbouwers zich voor te bereiden op het aansteken van hun paasvuur. Het terrein zag er, net als anders op Eerste Paasdag, opgeruimd uit.

Bij het ontsteken van het paasvuur in Holterbroek mocht geen publiek aanwezig zijn.
Volledig scherm
Bij het ontsteken van het paasvuur in Holterbroek mocht geen publiek aanwezig zijn. © Bert Kamp
De paasboake van Holterbroek ging vrijdagmorgen verplicht in de fik.
Volledig scherm
De paasboake van Holterbroek ging vrijdagmorgen verplicht in de fik. © Bert Kamp

Reggestreek