Volledig scherm
De FreeXs Sportweek was woensdag in Hellendoorn en Nijverdal is in volle gang. Er werd onder andere geschminkt. © Lenneke Lingmont

Iedereen hoort erbij tijdens FreeXs sportweek in Nijverdal en Hellendoorn

NIJVERDAL - Voetballen, volleyballen, schminken, knutselen of gewoon samen spelen: de FreeXs sportweek is op drie locaties in Hellendoorn en Nijverdal in volle gang.

Op het grasveld aan de Morgenster in de Kruidenwijk hebben zich deze woensdagmiddag zeventig kinderen verzameld. „Dat vind ik misschien wel het mooiste moment”, vertelt Gineke Welleweerd (27), hoofdcoördinator van dit jaar. „We beginnen elke dag om half twee en dan zie je al die kinderen uit alle hoeken het veld opkomen. Ze kunnen niet wachten om aan de slag te gaan.”

Volledig scherm
Ballen doorgeven bij de FreeXs Sportweek. © Lenneke Lingmont

De FreeXs sportweek, gratis toegankelijk voor alle kinderen, is een initiatief van Missionair jongerenwerk Nijverdal-Hellendoorn, een samenwerking tussen vijf kerken. Ondanks dat de week in 2011 mede is gestart om kinderen kennis te laten maken met het geloof, ligt dat er zeker niet dik bovenop, zegt Welleweerd: het is vooral heel veel sporten. „Maar we hopen wel dat ze er iets van meekrijgen. We doen bijvoorbeeld wel elke dag een toneelstukje met een christelijke inslag en maken hen ervan bewust dat ze aardig moeten zijn voor elkaar.”

Volledig scherm
Actief bezig zijn bij de FreeXs Sportweek. © Lenneke Lingmont


Het idee dat iedereen welkom is, dat is heel belangrijk, vult begeleider Gerben Hulsman (26) aan. „We hebben hier elk soort mens rondlopen en iedereen moet zich gewaardeerd voelen, ze horen er allemaal bij.” Hij vindt het de ‘mooiste vorm van kerk’. „Daar heb je geen gebouw voor nodig. Hier samen sporten, met elkaar praten, dat zorgt voor verbinding. En het is nog hartstikke leuk ook. De kerk hoeft niet saai te zijn.”

Volledig scherm
Even majorette spelen. © Lenneke Lingmont

Dat blijkt, de kinderen hebben het zichtbaar naar hun zin. Welleweerd: „Ze vertrekken altijd met een grote glimlach.”

Volledig scherm
Ik kan het al heel goed... © Lenneke Lingmont

FreeXs is nog tot en met vrijdag aan de Morgenster en de Beethovenlaan in Nijverdal en de Leerlooierstraat in Hellendoorn, ’s middags van 13.30 tot 16.30 uur. 

Volledig scherm
Ik doe ook mijn best... © Lenneke Lingmont
  1. Lokaal Hellendoorn na vernielde glijbaan: ‘Gemeente moet excuus maken’

    Lokaal Hellen­doorn na vernielde glijbaan: ‘Gemeente moet excuus maken’

    NIJVERDAL - Het hek om het grote speeltoestel op het grasveld voor hun woningen is een doorn in het oog van veel bewoners van de Zwaluwtong, Wintergroen, Leeuwenbek en Madeliefje. Ze zijn verontwaardigd en boos dat de gemeente Hellendoorn niet van plan is de vuurwerkschade aan het toestel op korte termijn te herstellen. Dat kan nog wel tot juni duren. ‘Ronduit belachelijk’ vindt de buurt, die het er niet bij laat zitten.

Reggestreek