In Wierden en Enter moeten veel meer levensloopgeschikte koophuizen gebouwd worden.
Volledig scherm
In Wierden en Enter moeten veel meer levensloopgeschikte koophuizen gebouwd worden. © Lenneke Lingmont

In Wierden meer vraag dan aanbod voor huizen waar je kunt blijven wonen

WIERDEN - Binnen de gemeente Wierden is de komende tien jaar veel meer vraag dan aanbod voor huizen die aangepast zijn om er te blijven wonen. Er bestaat in die periode in elk geval de behoefte aan omstreeks 245 levensloopgeschikte koopwoningen.

Het zorgt ervoor dat de gemeente en wooncorporatie Reggewoon, de grootste lokale huizenverhuurder, nog flink aan de slag moeten. Want er zijn, naast de koopsector, ook nauwelijks levensloopbestendige huizen voorradig in het middenhuursegment, waarbij bewoners een maandhuur tussen 710 en 1.000 euro betalen. Zo'n 60 huizen moeten tot 2025 erbij komen, en daarna tot 2030 nog circa 60 woningen. De belangstelling aan grondgebonden- en eengezinshuizen is de komende tien jaar tanend.

Vergrijzing

Wierden meldt in een aanpassing van het woningmarktonderzoek dat elk jaar slechts enkele levensloopgeschikte woningen vrijkomen, terwijl de vraag alsmaar stijgt. Dit komt mede door de vergrijzing van de bevolking ter plaatse. In de huidige bouwplannen wordt echter nauwelijks voorzien in de bouw van huizen waar de bewoners kunnen blijven wonen.

Quote

De komende tien jaar bestaat de behoefte aan de bouw van zo’n levensloop­ge­schik­te koophuizen

Woningmarktonderzoek, gemeente Wierden

Het merendeel van de inwoners die het geld ervoor hebben, koopt liever een woning in Wierden en Enter dan er een te huren. De voorkeur gaat uit naar een kwalitatief goed huis, dicht in de buurt van voorzieningen. Als dit niet te koop is, blijven de meeste mensen liever in hun huidige eensgezinwoning zitten.

Alternatief

De gemeente heeft al een alternatief scenario voorhanden als de bouw van levensloopsgeschikte koophuizen tot zo’n 240.000 euro niet op gang komt. Er zouden dan tot 2030 circa 80 middenhuurwoningen extra uitgevoerd kunnen worden.

Reggestreek