Volledig scherm
De Enterse Motor Club organiseerde meerdere malen de Kampioensrit, aan het eind van het seizoen voor endurocrossers. © VINCENT JANNINK

Kampioensrit endurorijders in Enter gaat niet door

ENTER - Het was onderhand een traditie geworden ter afsluiting van het seizoen voor de endurorijders, maar de Enterse Motor Club (EMC) heeft moeten besloten eind november geen tweedaagse Kampioensrit te organiseren. 

Daarbij wordt gebruik gemaakt van landbouwgronden. Sinds dit jaar verplicht het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit agrariërs dat ze vanggewassen inzaaien op zand- en lössgronden waar maïs is geteeld, zodat de resterende hoeveelheid stikstof in de bodem wordt opgenomen. Zo kan voorkomen worden dat stikstof uitspoelt. De boeren kunnen kiezen uit diverse gewassen, zoals bladkool, bladrammenas, meerdere grassoorten, Japanse haver, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe.

De wettelijke verplichte maatregel is gebonden aan regels. De vanggewassen moeten vóór 1 oktober ingezaaid worden en ze mogen niet vóór 1 februari van het volgende jaar ondergewerkt worden. Dit kan lastig zijn omdat de snijmaïs soms pas na 1 oktober geoogst wordt. In dat geval dient de boer eerder te zaaien: tegelijk met de maïs (gelijkzaai) of pas als de maïs kniehoog is (onderzaai).   

De motorsportbond KNMV vroeg het ministerie of voor deze problematiek een oplossing viel te vinden. Daarover kon echter niet tijdig uitsluitsel gegeven worden. De Enterse organisatie besloot hierop de wedstrijd niet te houden. De KNMV zocht nog naar een alternatieve locatie voor de Kampioensrit, maar wist die niet te vinden. De endurocompetitie eindigt daarom nu op 2 november in het Achterhoekse Zelhem.

Enduro is een tak van de motorsport waarbij deelnemers met hun motoren een vooraf uitgestippelde wedstrijdroute rijden over onverharde wegen, bouwlanden en door het bos. Een strijd tussen mens, machine en natuur, een soort van military voor motoren. Het open Nederlands kampioenschap (ONK) enduro bestaat uit een serie wedstrijden die in het voor- en najaar binnen Nederland en België wordt verreden. De competitie is onderverdeeld in verschillende klassen op basis van cilinderinhoud en niveau.

Reggestreek