Volledig scherm
Juffrouw Karin Korshuize met de kleuters van basisschool Het Galjoen uit Wierden, die de hoofdrol spelen in haarkinder boek. © Annina Romita

Kleuters Het Galjoen uit Wierden spelen hoofdrol in kinderboek

WIERDEN - Een kinderboek schrijven, waarin je eigen leerlingen een rol spelen. Kleuterjuf Karin Korshuize van Het Galjoen deed het. 28 kleuters gaan in haar boek onder hun eigen naam met hoofdpersoon Melfie op zoek naar Elfenland.

De werkdruk in het onderwijs is hoog. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Karin Korshuize heeft het plezier in het onderwijs behouden door het schrijven van een kinderboek met haar leerlingen in de hoofdrol. Haar tip: Zoek uit waarom je destijds voor het onderwijs hebt gekozen en pakt dit weer op.

Korshuize houdt erg van voorlezen en het vertellen van verhalen. Daar krijgt ze energie van. En niet alleen zijzelf, de kleuters hangen aan haar lippen als er weer een grappig, spannend verhaal over haar lippen rolt. „Toen ik een boek aan het voorlezen was over ondeugende kinderen vertelde een kleuter dat hij ondeugend was geweest. Toen zei ik voor de grap: 'Dat zou wat zijn als er over jou ook een verhaal werd geschreven of over de hele klas." De kleuters reageren meteen erg enthousiast op dit idee en het stemt Korshuize tot nadenken. 

Daarop bedenkt ze een verhaal rond het magische elfje 'Melfie' dat haar Elfenland is kwijtgeraakt. Melfie komt op een basisschool terecht, waar de kinderen haar helpen zoeken naar haar thuisland. Korshuize vindt het heel belangrijk dat kinderen hun fantasie en creativiteit laten gelden. „Door het vertellen van zelfbedachte verhalen kun je heel mooi inspelen op de fantasiewereld. Elk hoofdstuk in het boek is een afgerond verhaal. Telkens wanneer er weer een stukje af was, vertelde ik dit in de kring en speelden de kinderen het na."

Reggestreek