Volledig scherm
De mobiele perskraan knijpt het afval fijn en perst het vervolgens samen. © Gemeente Rijssen-Holten

Kringloopbedrijf uit Rijssen voert bijna helft minder afvalcontainers af

RIJSSEN - Kringloopbedrijf n’ Roondgaank heeft een afvalprobleem minder. Door het samenpersen van het grofvuil in de stortbakken met een aangeschafte mobiele perskraan kan er 40% meer afval in een container. 

Voor het afvoeren van het afval op de gemeentelijke stortplaats waren per jaar ruim 700 containers nodig. Dit aantal moest worden teruggebracht. In samenwerking met de gemeente kwam het kringloopbedrijf uit Rijssen op het idee om een mobiele kraan in te zetten die hout, tuinhout en huishoudelijk grofvuil fijnknijpt en perst.

Minder afvoeren

„Door het afval samen te persen verdwijnt er veel lucht uit de container. Zodoende past er 40% meer afval in een stortbak”, zegt Johan Koppelman, bedrijfsleider van n’ Roondgaank. „Hierdoor hoeven we minder vaak afval af te voeren.” 

Door het samenpersen van het hout en grofvuil wordt het aantal containers dat wordt afgevoerd bijna gehalveerd. Jaarlijks voert het kringloopbedrijf hierdoor zo’n 300 containers minder af.

Heftruck

Voorheen gebruikte het kringloopbedrijf een heftruck met een aantal zware gewichten aan de lepels om het afval aan te drukken. Maar dit kon volgens Koppelman niet langer. „Voor een heftruck is dat een te zware klus. Telkens moest ie gerepareerd worden.”

Verduurzamen

Het kringloopbedrijf is door aanschaf van de mobiele pers milieubewust bezig, vindt ook wethouder Jan Aanstoot. Hij complimenteert n’ Roondgaank met deze forse besparing. „Naast de bezuiniging op de transportkosten levert het samenpersen van het afval een grote bedrage aan het verduurzamen van afvalinzameling.”

Reggestreek