Volledig scherm
Lidy Scholten-Blömer op haar werkplek in 1996. © archieffoto

Lidy Scholten (1934-2019) hoefde niet te scoren, maar
ze lag goed als wethouder in Wierden

WIERDEN - Ze werd in 1982 de eerste vrouwelijke wethouder van Wierden en ze hield het liefst drie raadsperiodes vol. Dit kwam omdat Lidy Schölten-Blomer geworteld was in de lokale samenleving. Ze lag goed in Wierden én Enter.

Lidy Scholten overleed begin vorige week op 85-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Wierden. Ze had alzheimer en woonde haar laatste levensjaren in verpleeghuis De Botterhof. Als zoon Jan weleens zijn moeder in een rolstoel door het dorp reed, werd ze steevast nog herkend en gegroet. ‘Uw moeder was zo’n fijne vrouw’ kreeg hij dan geregeld te horen.

In 1974 belandde Scholten in de gemeenteraad namens Gemeentebelang. Ze was als voorzitter van de Wierdense afdeling van de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) in beeld gekomen bij de partij. Vier jaar later werd ze lijsttrekker voor de combinatie VVD/GB en de periode daarop mocht ze aantreden als wethouder van Sport en Welzijn. „Dat lag haar wel, een echte mensenporteuille”, zegt haar zoon Jan. „Ze zei ooit in een interview: ‘Belangen behartigenin m’n naaste omgeving, dat vind ik nou leuk, ik hoef niet zonodig te scoren’. Dat typeerde haar. Ze was welbespraakt, intelligent, ad rem en zeer integer. Ze kon het met iedereen vinden en ze had weinig woorden nodig om iets uit te leggen. Wollig taalgebruik was haar vreemd. Ze zou nooit zomaar wat zeggen. Het was ook moeilijk met haar ruzie te krijgen.”

Bij haar politieke afscheid werd Scholten in 1994 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze had de 20 jaar als gemeentebestuurder ervaren als heel plezierig, en ze was erg blij met wat ze had kunnen betekenen voor Wierden en Enter.   

Reggestreek