Volledig scherm
In een laboratorium wordt de legionellabacterie getoond. © AFP

Nog steeds legionella bij SVZW in Wierden: nieuwe reiniging

WIERDEN - De legionellabacterie die is aangetroffen in de kleedkamers van de Wierdense voetbalclub SVZW, blijkt nog steeds voor te komen in de installatie. Maar wel in geringere concentratie. Daarom wordt nogmaals een chemische reiniging uitgevoerd door het Hengelose bedrijf Unica. De uitkomst daarvan moet over pakweg twee wekend bekend zijn. 

Unica maakt de leidingen vermoedelijk maandag of dinsdag schoon met chemische middelen. Vervolgens moet een periode van acht werkdagen in acht worden genomen, voordat een herbemonstering kan plaats hebben. „Daarvan zal het resultaat twee dagen later bekend zijn”, deelt directeur Alwie Dijkhuis van de Stichting Accommodaties Wierden Enter (SAWE) mee. „Dit betekent dat we over pakweg twee weken weten of de legionella daadwerkelijk is verdwenen uit de kleedkamers van SVZW.”

Kleedkamers van de buren

Tot dat moment blijven de tien ruimten op sportpark Het Lageveld gesloten voor de voetballers. Dijkhuis: „Het komt goed uit dat voor die periode zes kleedkamers van buurman Blauw-Zwart zijn te gebruiken. Want de veldcompetitie is afgelopen voor de korfballers, dus zij zitten momenteel niet meer op het sportpark. Ze spelen hun wedstrijden sinds 1 november in de zaal.”

Geen besmettingen

De SAWE-directeur hoorde tot nu toe niets van voetballers die zijn besmet door de legionellabacterie. „Als dit wel het geval was geweest, hadden we het na het constateren de eerste, veel fellere besmetting moeten vernemen. Want de eerste bemonstering was al op 8 november en dat is inmiddels al ruim tien dagen geleden. En de incubatieperiode van de legionellabacterie bedraagt acht dagen. Dus verwachten we dat er niets gebeurt. Maar we dienen natuurlijk alle risico’s uit te bannen, dus zodoende blijven de kleedkamers dicht.” 

  1. Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’
    PREMIUM

    Miranda stuurt jou Amber Alerts. ‘Je weet het pas echt wanneer je ze terugvindt: dood of levend’

    Miranda Baas (47) is specialist vermissingen bij de politie Oost-Nederland. Dagelijks zijn er zo’n twintig vermissingen in Oost-Nederland, jaarlijks 7600. Een gesprek met de vrouw die zich afgelopen vrijdag nog genoodzaakt voelde groot alarm te slaan en een Amber Alert het land in te sturen. De vermiste moeder en haar peuter uit Ede werden na een paar uur in goede gezondheid teruggevonden.

Reggestreek