Het ontwerp van de Rijssense bevrijdingsvlag.
Volledig scherm
Het ontwerp van de Rijssense bevrijdingsvlag. © Oranjevereniging Rijssen

Ook Rijssen krijgt een vlag, om toch stil te staan bij 75 jaar bevrijding

RIJSSEN - De Oranjevereniging biedt voor de Rijssenaren een speciale vrijheidsvlag te koop aan. Zo kan toch een gevoel van verbondenheid gecreëerd worden nu de activiteiten rond de viering van 75 jaar bevrijding zijn geschrapt als gevolg van de coronacrisis.

„Hoe mooi zou het zijn als iedereen in Rijssen gezamenlijk de vlag uithangt tot 4 mei?”, zegt voorzitter Olav Roeterdink van de Oranjevereniging. „En dan kan op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok, om samen te herdenken wie 75 jaar geleden voor ons vochten en sneuvelden. De dag erop vieren met heel het land de bevrijding, op gepaste wijze vanwege de coronamaatregelen, door de vrijheidsvlag te laten wapperen.”

‘Een geweldig idee’

De suggestie voor het uitzonderlijke dundoek is afkomstig van een inwoner. Die seinde meteen het bestuur van de Oranjevereniging in. Roeterdink: „Wij vonden het een geweldig idee. Daar geven we graag gehoor aan. Vooral omdat de grootse viering van 75 jaar bevrijding die we voor ogen hadden, met mooi versierde straten, door de corona-omstandigheden helaas niet mogelijk is.” In de buurgemeente Wierden kwam de winkeliersvereniging al eerder met een soortgelijk initiatief. Daar is het vaandel al enige tijd uitverkocht en wordt nu overwogen een tweede druk erbij te laten maken.

Quote

Hoe mooi zou het zijn als iedereen in Rijssen gezamen­lijk deze vlag uithangt

Olav Roeterdink, voorzitter Oranjevereniging Rijssen

Het is mogelijk de vlag met daarop de tekst ‘Rijssen viert vrijheid’, het gemeentewapen en een vlammentoorts te bestellen voor 14,50 euro. Dit is mogelijk op de website (oranjeverenigingrijssen.nl) tot woensdag 1 april om 15.00 uur. Wie meerdere vlaggen tegelijk wil aanschaffen, dient een mail te sturen naar: info@oranjeverenigingrijssen.nl.

Reggestreek