Volledig scherm
Harry Bekhuis speelde jarenlang een rol van grote betekenis binnen de Wierdense gemeenschap. © Lars Smook

Overleden architect laat erfenis van fraaie gebouwen achter in Wierden

WIERDEN - Hij was een gangmaker, een bindende factor en een creatief brein. Zo wordt de vorige week op 66-jarige leeftijd overleden architect Harry Bekhuis omschreven in zijn overlijdensadvertentie. De inwoner van  Hoge Hexel speelde jarenlang een rol van grote betekenis binnen de Wierdense gemeenschap.

Bekhuis ontwierp tijdens zijn werkzame leven ruimschoots 1.400 woningen. Zijn architectenbureau verkocht hij tien jaar geleden. Maar desondanks bleef hij architect in hart en nieren. Wanneer een markant historisch gebouw in Wierden of de naaste omgeving  dreigde te verkommeren of zelfs te verdwijnen, dan spande Bekhuis zich in voor het behoud daarvan.

Zo wist hij in het verleden te voorkomen dat het vroegere café Pleij, en een kenmerkend pand binnen het Wierdense dorpshart, gesloopt ging worden. Op die plek aan de Markstraat is nu gasterij De Oude Marckt gehuisvest.

Pal staan

Deze actie sloot perfect aan op de zienswijze van Bekhuis dat zijn geboortedorp zoveel mogelijk van haar oorspronkelijke karakter moet zien te handhaven. ,,De gemeente Wierden behoort pal te staan voor authentieke panden’’, zei hij daarover vorig jaar in een interview met deze krant. ,,Die gebouwen moeten we beter onderhouden en beschermen.’’

De architect deed veel ervaring op met het  ontwerpen van panden in de traditionele bouw, waarbij veel sprake was van detailwerk, afwijkende maten en gebruik van degelijke materialen. Dat bleek vaak duurder uit te pakken. 

Iets fraais voor terug

,,Maar uiteindelijk kost het niet meer dan 10 procent extra’’, zei hij daarover. ,,Dat valt achteraf iedereen mee, want je krijgt er echt iets fraais voor terug. Een gebouw dat er over honderd jaar nog is.’’ Deze erfenis laat Bekhuis ook achter in het dorp Wierden.

In parochiekerk aan de Marktstraat in Wierden is dinsdagavond  om 19.00 uur een afscheidsviering voor Bekhuis. Zijn crematie heeft in besloten kring plaats.

Reggestreek