Volledig scherm
Het gemeentelijk paasvuur is ook dit jaar nog aan de Klumpershoekweg in Wierden. © Lars Smook

Paasvuur van gemeente in Wierden gaat ook in 2020 door

WIERDEN/ENTER - Ook dit jaar houdt de gemeente nog een eigen paasvuur aan de Klumpershoekweg in Wierden, aan de rand van de wijk Zuidbroek. Daarna wordt bekeken of de lokale overheid dit niet moet overdragen aan een particuliere organisatie, zoals elders in de gemeente het geval is.

Wethouder Richard Kortenhoeven geeft aan dat het Wierdense paasvuur ditmaal op zondagavond 12 april wel kleiner in omvang zal zijn. „Het aantal dagen waarop het snoeiafval door burgers naar het terrein kan worden gebracht brengen we terug van 3 naar 2”, zegt hij. „Dat besluit is genomen omdat we vinden dat het paasvuur kleiner moet worden dan in eerdere jaren.”

Kortenhoeven reageert hiermee op vragen van VVD-schaduwraadslid Maarten Swagerman. „We merken dat in de Achterhoek het doorgaan van paasvuren twijfelachtig wordt als gevolg van de milieu-aspecten en het kunnen handhaven van de veiligheid”, meldt hij. „Dat laatst speelt ook in Wierden waar in 2019 brandweerlieden die net buiten het dorp een illegaal paasvuur probeerden te doven, werden belaagd door omstanders. Bij dergelijke incidenten moet natuurlijk worden ingegrepen.”

Dat gaat gebeuren wanneer het voorkomt, deelt de wethouder mee. „Maar bij overleg eind vorig jaar met de organisaties van de lokale paasvuren benadrukten we als gemeente dat de paasvuren een traditie vormen die bij Twente en dus ook Wierden passen. Daarom moeten die ook kunnen blijven voortbestaan, en dat willen de inwoners van onze gemeente ook.” In Wierden zijn 4 kleinere paasboakes in de buurtschappen en 2 grotere paasvuren, naast dat van Wierden op de Mors in Enter.

Reggestreek