Volledig scherm
De Somme Battlefield Pipe Band uit Frankrijk was deze keer ook aanwezig op de Canadese Begraafplaats in Holten © Lars Smook

Steeds meer belangstelling voor herdenking 48th Highlanders in Holten

HOLTEN - Op de Canadese Erebegraafplaats in Holten werden zondag de gevallen militairen van het ‘Regiment 48th Highlanders of Canada’ herdacht. Een jaarlijkse plechtigheid die steeds meer belangstelling krijgt vanuit het hele land.

Het blijft een indrukwekkende beleving; de herdenkingszondag op de Canadese Erebegraafplaats, die jaarlijk wordt georganiseerd en muzikaal begeleid door 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums georganiseerd en muzikaal begeleid. Ter gelegenheid van twintig jaar vriendschapsbanden was dit keer ook de Somme Battlefield Pipe Band van de partij. Met de ceremonie worden twintig militairen van het Regiment 48th Highlanders of Canada herdacht. 

A4-tje

Een van die militairen is commandant Donald MacKenzie. Onder de naam Cannonshot waren meerdere Canadese regimenten onderweg om Apeldoorn te bevrijden van de Duitsers. Waaronder de 48th Highlanders en hun pipersband. Naast een Canadees vlaggetje prijkt bij de graven een A4-tje met achtergrondinformatie over de soldaat die er ligt begraven.

De plechtigheid krijgt ieder jaar steeds meer belangstelling. Naast de hoog afgevaardigden uit Apeldoorn, Rijssen en Voorst zijn veel Holtenaren en dagjesmensen aanwezig. Zoals Michel As uit Groningen. Een ex-militair die jaarlijks de herdenking in Oosterbeek bij Arnhem bijwoont. 

Respect

Bepakt met een rugzak, voorzien van Canadese vlag, een kruis en herdenkingskaars in de hand is hij dit keer naar Holten afgereisd. ,,Mijn oma heeft veel verteld over de oorlog in Groningen. Ieder jaar kwam een Canadese vrouw bij mijn oma logeren. Dat is me altijd bijgebleven”, vertelt Michel As. „Ik steek straks de kaars aan. Niet specifiek voor één soldaat, maar voor alle gesneuvelde militairen. Uit respect.”

Na diverse toespraken werden er kransen gelegd bij het Cross of Sacrifice.

Reggestreek