Volledig scherm
Arjan en Arrende van den Bosch in een zorgvriendelijke Safaritent. © Frank Uijlenbroek

Vechtdal wil de meest toegankelijke regio zijn

De regio Vechtdal moet in 2022 de meest toegankelijke vakantieregio van Nederland zijn, waar iedereen kan recreëren ongeacht zorg- of hulpbehoefte. Dat is althans de ambitie van Vechtdal Marketing en 35 ondernemers en organisaties. Inwoners wordt daarom gevraagd informatie te delen over de toegankelijkheid van de huidige accommodaties of activiteiten.

Een rolstoelvriendelijke accommodatie of locatie, toegankelijke fiets- en wandelroutes of activiteiten die voor mensen met een beperking toegankelijk zijn; het Vechtdal is voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel al vaak een plek om de vakantie te vieren, maar het moet nu nog beter. Ongeveer 35 ondernemers en organisaties werken samen binnen het Leader project ‘Zorgeloos genieten Vechtdal’, om aan de toegankelijkheid te werken, nieuwe producten te ontwikkelen en gezamenlijk marketing te voeren.

Toegankelijk

De eerste stap om het Vechtdal zo toegankelijk mogelijk te maken is een goede informatievoorziening. Daarom kunnen de inwoners van de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Staphorst info delen. Dit kan tot en met 13 augustus via de site vechtdaloverijssel.nl/toegankelijk, zodat het opgenomen kan worden in een brochure. „Het wordt al goed opgepakt, leuk om te merken. Het gros van de doelgroep is ook inwoner in de regio”, zegt Anieke van Wijnen. Zij is gebiedsadviseur van Vechtdal Marketing. Met de uitkomsten wordt het aanbod inzichtelijk gemaakt en kunnen meer mensen genieten van vrijetijdsbesteding.

Communiceren

Het aanbod in de regio Vechtdal is volgens Van Wijnen al best goed: „Je merkt dat veel mensen er nog niet van weten. Bij reguliere bedrijven kan het nog wel beter. Daarom communiceren we er nu breed over, om het uiteindelijk te gaan verbeteren.”

Bij het theehuis op de Lemelerberg zijn al rolpaden te vinden, voor mensen in een rolstoel. En bij Hardenberg is er sinds dit voorjaar het arrangement ‘De Vechtslinger’; een soort familiespel.

Reggestreek