Volledig scherm
Riemko Berends: ,,Je maakt kunst niet alleen voor jezelf. Doorgeven is mijn doel.” © Lenneke Lingmont

Weglaten was voor Holtenaar Riemko Berends de kunst

HOLTEN - Riemko Berends was in zijn kunst niet bezig met aftakeling, want dat leidde tot depressies. Schoonheid en licht vormden zijn inspiratiebronnen, omdat ze tot positiviteit leiden.

De Holtense kunstenaar is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. De zoon van een architect begon met tekenen toen hij in Amsterdam werkte als kadastertekenaar en ’s avonds studeerde aan de kunstacademie. ,,Ik maakte wat portretjes van mensen in de trein en van collega’s in de pauze. Zo kwam ik er rond mijn negentiende achter dat ik behoorlijk kon tekenen.”

Quote

Ik kwam er rond mijn negentien­de achter dat ik behoorlijk kon tekenen

Riemko Berends (1941-2019), kunstenaar uit Holten

Een stuwende kracht voor Berends in zijn beginjaren was dorpsgenoot Kees Stoop. ,,Een geweldig goede tekenaar. Hij raakte me. Hij had oog voor details. Zijn werk was meer dan een illustratie.”

Zo legde hij de basis voor zijn oeuvre, dat licht van toon viel te noemen. Hij werd geconfronteerd met acute reuma waardoor zijn vingers vergroeiden, maar hij kwam er weer bovenop. ,,Ik bleef steeds oefenen. En ik wist me er doorheen te slaan door de schoonheid van dingen te blijven zien.”

Ruim twintig jaar exposeerde Berends niet, maar in 2012 haalden ze hem over voor een tentoonstelling in zijn woonplaats Holten. ,,Je maakt kunst niet alleen voor jezelf. Doorgeven is mijn doel.” Destijds vertelde hij bij een rondgang langs zijn werk in de Nagelhoutzaal: ,,Weglaten. Dat is de kunst. Overbodige delen hoef je niet te tekenen.” 

De afscheidsdienst voor Berends is maandagmorgen om 11.00 uur in de Holtense Dorpskerk, met eerst condoleren tot 11.30 uur en daarna vanaf 11.45 uur de dienst.

Reggestreek