Volledig scherm
De Talenter bij de onthulling van de nieuwe naamborden in 2015 © Lenneke Lingmont

Wegwijzer en Talenter willen onder één dak in Enter

ENTER - De Enterse basisscholen de Talenter en De Wegwijzer uit Enter willen samen onder één dak. Nog voor eind deze maand dienen ze een gezamenlijke aanvraag in bij de gemeente Wierden voor een nieuw, duurzaam schoolgebouw.

De twee basisscholen blijven zelfstandig, maar willen samen in één gebouw les gaan geven. "We willen samen op een locatie zitten, omdat we denken dat dit veel voordelen met zich meebrengt" zegt Richard Benneker, de voorzitter van het college van bestuur van de stichting Katholiek Onderwijs Twenterand, waar de Talenter onder valt.

In de afgelopen maanden zijn de twee basisscholen met de gemeente in gesprek geweest over de plannen voor de nieuwbouw. "We hebben gesprekken gevoerd over de mogelijkheden en waar onze wensen liggen. De eerste reactie van de wethouder was positief."

Het plan van de nieuwbouw zit nog in de beginfase. "We hebben dus al gesprekken met de gemeente gehad, maar dat is eigenlijk alles. Het verzoek moet nog worden ingediend en dan komen alle onderzoeken nog" , zegt Benneker.

Er wordt een werkgroep gevormd vanuit de gemeente en de schoolbesturen om de mogelijkheden voor nieuwbouw te onderzoeken. "De onderzoeken zullen gaan over de duurzaamheid van het nieuwe gebouw, maar ook over de grootte van het nieuwe pand. We willen een toekomstbestendig gebouw waar eventuele groei mogelijk is."

Het bestuurslid van de Talenter zou geen nadelen kunnen noemen over het nieuwe plan. "Er wordt rekening gehouden met de eventuele groei van het aantal leerlingen en als de nieuwbouw er komt wordt het een gebouw dat zeker 50 jaar mee kan, dus dat gaat geen problemen opleveren." Dat laatste is volgens Benneker een belangrijk punt. "De huidige gebouwen van de basisscholen zijn flink gedateerd. De gebouwen van onze locaties dateren van 1920 en 1958."

Het nieuwe schoolgebouw moet volgens de besturen van de scholen niet alleen ruimte bieden aan de 450 leerlingen, maar ook aan andere activiteiten, zoals de naschoolse opvang en logopedie. "Wij willen inzetten op een multifunctioneel gebouw, waar meerdere partijen terechtkunnen."

Of dat lukt is de vraag, aangezien de plannen nog bij de gemeente ingediend moeten worden. "Ook moeten we nog met die partijen om tafel", zegt Benneker.

De Roerganger

Bij de ideeën over de nieuwbouw was ook het bestuur van de Roerganger betrokken, maar die school haakte af. "Wij hebben van alle scholen het meest nieuwe gebouw, dus voor ons was de noodzaak er niet" , zegt Monique Knoef, de voorzitter van het schoolbestuur. "Dan is het voor ons een kwestie van de voor- en nadelen afwegen." Het bestuur kwam tot de conclusie dat het nieuwe pand veel mogelijkheden biedt, maar dat het kleinschalige van de huidige school de kracht is van de basisschool. "Het was een lastige beslissing, maar we hebben besloten in ons eigen pand te blijven."

Reggestreek