Veel plaatsen hebben al een jeugdgemeenteraad, zoals het Brabantse Gilze en Rijen.
Volledig scherm
Veel plaatsen hebben al een jeugdgemeenteraad, zoals het Brabantse Gilze en Rijen. © Johan Wouters

Wethouder Braamhaar over nut jeugdraad in Wierden: ‘Die moet wel dingen kunnen regelen’

De Wierdense politiek drong er jarenlang op aan om een gemeenteraad met jongeren op te zetten, maar geld ontbreekt. Toch heeft wethouder Eric Braamhaar iets bedacht.

 Al tien jaar wordt gediscussieerd over de noodzaak van een jeugdgemeenteraad, en toch komt die er niet. 

„De inbreng van jongeren is wel heel belangrijk. Maar je moet die raad niet installeren zonder dat ze zelf ook dingen daadwerkelijk kunnen regelen. Dan zet je die kinderen in de raadszaal neer met een glas ranje en een koekje, maar er is niets van hun voorstellen uit te voeren.” 

Nu komt er dus helemaal niets meer? 

„Het leek me leuk om toch een soort raad te organiseren, waarbij we de jeugd uitnodigen en ze vragen kunnen stellen aan de politiek over het reilen en zeilen in onze gemeente. Bij de suggestie van de ChristenUnie - om een jeugdraad te laten beginnen zonder budget - krijg ik het gevoel dat ik de jeugd niet serieus neem, want dan kan ik als wethouder hen geen toezeggingen doen. En valt door de jongeren zelf ook niets te realiseren. Dan kun je je afvragen of je zo wel een jeugdraad moet willen hebben.”

Is uw eigen idee nu ook van de baan? 

„Als je het toch zo invult, dus een raad met jongeren erbij, kunnen we een actie uitzetten op de scholen. We bekijken dan of kinderen zijn te enthousiasmeren om met vragen te komen. Dan betrek je hen toch bij wat in onze gemeente speelt.”  

De ChristenUnie stelt dat het elders in het land wel goed loopt. 

„Ja, ik hoorde dat ze daar vanuit elke schoolgroep 8 een afvaardiging hebben die actief meedenkt met de gemeenteraad. Raadslid Riet Eshuis noemde ook een mooi voorbeeld waar wij iets mee zouden kunnen doen: de geplande scholennieuwbouw in Enter.”

En is dat wat? 

„Ja, die bal wil ik meteen inkoppen. B en W wensen de jeugd ook graag te betrekken bij het gemeentelijk beleid. Ik zou niet weten waarom we dat niet zo kunnen doen zoals mevrouw Eshuis voorstelt.”

Reggestreek