De eikenprocessierups.
Volledig scherm
De eikenprocessierups. © Job van der Meer

Wethouder Coes: illusie dat je ‘jeukrups’ helemaal kunt bestrijden in Wierden

WIERDEN - Het is volgens wethouder Johan Coes een illusie om te denken dat de eikenprocessierups volledig valt te bestrijden binnen de gemeente Wierden. „Uiteraard doen wij ons uiterste best om de overlast zoveel mogelijk te beperken”, zegt hij. „Maar hoe vervelend het ook is, we moeten leren leven met de aanwezigheid van deze rups.”

Wierden gaat dit jaar de jeukrups ook preventief bestrijden. Dit gebeurt alleen op plekken waar de rups het grootste risico vormt voor de volksgezondheid. Dat is in de buurt van scholen en langs de Almelosestraat in Wierden, waar zich een drukbereden fietsroute naar Almelose scholen bevindt. Daarnaast worden, net als in voorgaande jaren, de nesten zoveel mogelijk weggezogen.

Quote

Hoe vervelend het ook is, we moeten leren leven met de aanwezig­heid van die rups

Johan Coes, wethouder Wierden

Meer natuurlijke vijanden

Naast de bestrijding op korte termijn zet de gemeente ook in om de overlast op den duur te kunnen beheersen. Het is daarbij zaak om de biodiversiteit, de verscheidenheid aan leven in een gebied, te vergroten. Zo worden meer natuurlijke vijanden van de rups gecreëerd, heeft een vermindering  van het aantal eiken plaats en geen nieuwe eikenbomen meer aan te planten. „Het is belangrijk om nu ook aan de lange termijn te denken”, vindt de wethouder. „Meer preventieve bestrijding heeft ook negatieve gevolgen voor de natuur en dat willen we voorkomen. We moeten nu juist meer inzetten op biodiversiteit.”

Melden van nesten

Ook dit jaar kunnen inwoners bomen met nesten melden via het loket en de website van de gemeente Wierden. De nesten worden verwijderd op basis van prioriteit. Broedplaatsen op drukke locaties en plekken waar veel kinderen spelen worden als eerste weggezogen. 

Reggestreek