In Wierden is de afgelopen jaren steeds meer zwerfafval aangetroffen door de gemeentelijke buitendienst.
Volledig scherm
In Wierden is de afgelopen jaren steeds meer zwerfafval aangetroffen door de gemeentelijke buitendienst. © Freddy Schinkel

Wierden maakt adoptieplan voor inzamelen zwerfafval
plan in wijken

WIERDEN - Wierden werkt aan een plan om scholen, verenigingen en kerken wijken te laten adopteren, waarin ze verantwoordelijk worden voor het inzamelen van zwerfafval. De betrokken organisaties ontvangen voor hun inzet dan een kleine financiële vergoeding van de gemeente.

Er heeft zich inmiddels in het raadhuis een Wierdenaar gemeld die de gemeente wil helpen om dit project op poten te zetten. Wierden is sowieso van plan de huidige samenwerking stop te zetten. Het betekent dat het adviesbureau Antea Group uit Deventer vanaf 1 juli niet langer de aanpak van het lokale zwerfafval zal coördineren. Daarmee was jaarlijks een bedrag van ruim 28.000 euro gemoeid. De gemeente gaat het nu vanuit de eigen ambtelijke organisatie regelen en is voornemens burgers meer te betrekken bij het verwijderen van het zwerfafval.

Quote

Het moet vooral tussen de oren van de schoolkin­de­ren gaan zitten, dat je zwerfafval niet zomaar van je kunt afgooien

Richard Kortenhoeven, wethouder

 In het land bestaat al een stelsel, Schoon Belonen, dat scholen, clubs en kerken motiveert om zich in te spannen voor een eigen buurt met zo weinig mogelijk zwerfafval. Daaraan doen al ruim 70 gemeenten mee. „Die maatschappelijke oganisaties geven zo een positief voorbeeld hoe het moet”, zegt wethouder Richard Kortenhoeven. „Want het moet vooral tussen de oren van de schoolkinderen gaan zitten. Zij dienen te beseffen dat ze het zwerfafval niet zomaar van zich afgooien op straat, maar dat het thuishoort in een prullenbak. Het zou mooi zijn als door scholen hun eigen omgeving vier keer per jaar wordt opgeruimd. Ik weet dat in Wierden-Oost nu al een school actief om hun wijk geregeld schoon te houden. En dat is nog zonder die vergoeding...”

De afgelopen jaren is steeds meer zwerfafval aanbgetroffen in de gemeente Wierden: in 2016 63 ton, in 2017 68 ton en in 2018 73 ton. Over 2019 zijn nog geen cijfers bekend.

Reggestreek