De zware aardbeving zorgde eind september 2019 op de Molukken voor veel verwoeste huizen.
Volledig scherm
De zware aardbeving zorgde eind september 2019 op de Molukken voor veel verwoeste huizen. © RV

Wierdense actie voor aardbeving Molukken levert al 20 mille op

WIERDEN - De Wierdense actie zal zeker rond de 20.000 euro opbrengen voor de slachtoffers van de aardbeving op de Molukken.  Mede-initiatiefnemer Paul Salakory toont zich aangenaam verrast over de hoogte bedrag.

„Ik ging er vooraf vanuit dat we als Molukse gemeenschap in Wierden met onze benefiet en andere actie 5.000 euro zouden ophalen”, zei Salakory maandag. „Dat het nu driemaal zoveel lijkt te worden, is natuurlijk een geweldige opsteker voor ons als organisatoren. Dat had ik nooit verwacht.”

Quote

We waren op zoek naar een verbinder die veel baanbre­kend werk in Wierden heeft gedaan

prins François (Tolmennekes), deelt Gouden Tol uit aan Paul Salakory

Twee gangmakers van de inzameling, Nus Tuasela en Salakory, gingen maandagmiddag op bezoek bij het seniorencarnaval van de Tolmennekes in residentie Het Anker. Ze waren uitgenodigd door prins prins François Kroes Kroes van de vereniging. Tijdens de bijeenkomst wordt ieder jaar geld ingezameld voor een goed doel, en dat bleek nu de Wierdense actie voor de Molukken te zijn.

Regentijd

„Ik heb eerst verteld waarom we ons met de hele Molukse gemeenschap inspannen om geld bijeen te brengen voor de slachtoffers van de aardbeving eind september op het Indonesische eiland”, legde Salakory uit. „Met de opbrengst van onze actie willen we in de eerste levensbehoeften van de mensen daar voorzien. Het is momenteel regentijd op de Molukken. Het geld valt goed te gebruiken voor tenten en het verbeteren van de hygiëne.”

Hoogste bedrag

Op het ouderencarnaval werd maandag met de steken van de hoogheden 570 euro opgehaald. Salakory: „Het hoogste bedrag wat ooit op zo’n middag is ingezameld. Geweldig toch.” Verder kreeg het comité de afgelopen weken 1.000 euro van de Rotary Wierden en draagt de gemeente Wierden 5.000 euro bij.

Salakory werd maandag zelf ook in het zonnetje gezet door de Tolmennekes. Hij ontving voor z’n inzet de hoogste onderscheiding van de Wierdense carnavallisten, de Gouden Tol. „We waren op zoek naar een verbinder die veel baanbrekend werk deed, midden in de samenleving staat en zich ook inspant voor het belang van anderen”, motiveerde prins  François de keuze voor Salakory.

Paul Salakory ontving de Gouden Tol van prins Francois Kroes.
Volledig scherm
Paul Salakory ontving de Gouden Tol van prins Francois Kroes. © de Tolmennekes

Reggestreek