Johannes Dollen, nog tot eind dit jaar galeriehouder in Wierden
Volledig scherm
Johannes Dollen, nog tot eind dit jaar galeriehouder in Wierden © Gerard Schuil

Wierdense galerie Tolg’Art sluit eind dit jaar voorgoed

WIERDEN - De deur van kunstgalerie Tolg’Art sluit eind dit jaar definitief aan de Tolgaarde in het Wierdense centrum. Er staan nog vier exposities op de kalender. Daarna stopt eigenaar Johannes Dollen er na veertien jaar mee.

Johannes Dollen, die naast galeriehouder altijd zijn oorspronkelijke beroep als architect bleef uitoefenen, begon zijn tentoonstellingsruimte in oktober 2005. ,,Ik wil kwalitatief goed werk aanbieden, met de nadruk op schilderkunst”, gaf hij destijds aan. Dat zijn initiatief in goede aarde viel, bleek begin 2008. Toen ontving Dollen de Cultuurprijs van Wierden. ‘Met zijn galerie Tolg’Art heeft hij ons dorp op de kunstkaart gezet’ luidde de motivatie voor die onderscheiding.

Er is nu wel een specifieke redenen waarom de galarie eind dit jaar dicht gaat, vertelt de 67-jarige Dollen. ,,Zoals de meeste zelfstandige ondernemers heb ik nooit een oudedagsvoorziening kunnen opbouwen. De waarde van het pand is mijn pensioen. Het was nu zover om te beslissen dat te verkopen. We hadden het nog maar één dag in de verkoop staan toen er al een goed bod binnenkwam. Dan kun je wel wachten tot je nog een betere aanbieding krijgt. Maar je weet ook dat er al zoveel  winkelpanden leeg staan.’’ Het perceel wordt op 1 oktober officieel verkocht aan Elferink, ondernemer en bezitter van lokaal onroerend goed.

De boel netjes overdragen

,,Exposities duren bij ons altijd zes weken”, legt Dollen uit. ,,We kunnen er nog vier houden. Alleen de allerlaatste vervalt, dan ruimen we de zaak op. Mijn architectenbureau, ook gevestigd aan de Tolgaarde, heeft een behoorlijk archief. Om dat uit te zoeken vergt veel tijd. En we willen de boel netjes overdragen per 1 januari.” De Wierdenaar blijft als architect werkzaam. ,,Maar dat wordt ook minder, want je ziet dat jongeren vaak kiezen voor een architect van hun eigen leeftijd.’’

Ervaren hoe verf ruikt

De kunsthandel loopt ook terug, constateert Dollen. ,,Het hele culturele klimaat in Twente verslechtert. Galeries kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden.  Ik las dat afgelopen maand er in Noord-Nederland al vier zijn gesloten. Verkoop van schilderijen gaat steeds moeizamer. De jonge generatie schaft zich meestal geen kunst aan. Ze hebben andere interesses. Dan maar via internet verkopen? Nee, dat is niks. Je wilt toch zien wat de textuur van het doek is en ervaren hoe de verf ruikt.”

Reggestreek