De Wierdense Boerin Gerda Briene schreef een boek over de fipronilcrisis die haar bedrijf trof.
Volledig scherm
De Wierdense Boerin Gerda Briene schreef een boek over de fipronilcrisis die haar bedrijf trof. © Lars Smook

Wierdense Gerda Briene maakt kans op vrouwen in mediaprijs

WIERDEN - Gerda Briene, die samen met haar man Johan een pluimveehouderij runt in Wierden, is een van de tien genomineerden voor de Overijsselse Vrouw In De Media Award 2018. 

Hun bedrijf werd in 2017 hard getroffen door de fipronilcrisis.  Alle eieren moesten weg: dik anderhalf miljoen, omdat ze besmet waren met fipronil. Gerda Briene schreef hierover een boek, dat vorig jaar verscheen en zelfs vee landelijke media-aandacht kreeg. 

De pluimveehoudster uit Wierden hield een dagboek bij en maakte uiteindelijk een boek over het drama, dat bijna driehonderd boeren trof. Titel: ‘Fipronil, beslist geen eitje!’. Het was geen klaagverhaal. Er viel soms ook wat te lachen. Het is, stelde Briene vorig jaar vast in deze krant, vooral een inkijkje in het boerenleven in crisistijd. Het vertelde over hun zorgen, hoe ze langs de rand van de afgrond gingen: financieel en emotioneel. Maar dus niet vallen. Veerkracht. Briene: ,,We zijn doeners. Je wil wel janken. Maar je doet het niet; dan raak je nog dieper in de put.”

De Overijsselse onderscheiding wordt 5 februari uitgereikt. De award ging vorig jaar naar Anneke Raven, burgemeester van Hellendoorn. 

Reggestreek