Volledig scherm
De Motor Club Nijverdal Hellendoorn (MCNH) kreeg van Staatsbosbeheer een elektrisch crossmotor aangeboden voor de controles op wildcrossen op de Sallandse Heuvelrug. © MCNH

Wildcrossers mijden Sallandse Heuvelrug, mede door controle motorclub

NIJVERDAL - Op de Sallandse Heuvelrug wordt nog weinig illegaal gecrosst nadat vanaf 2015 de Motor Club Nijverdal Hellendoorn (MCNH) en Staatsbosbeheer gingen samenwerken bij controles in het nationaal park. Dat valt te lezen op de website van de Koninklijke Nederlandse Morrijders Vereniging (KNMV).

 Sinds dit jaar kunnen de controleurs van de MCNH gebruik maken van een geluidsarme, elektrische crossmotor, die ze aangeboden kregen van Staatsbosbeheer. „We spreken onze eigen leden aan op hun gedrag”, zegt bestuurslid Jan Olthof van de MCNH. „Verder gaan we elke zondagochtend met twee man het bos in en controleren op de Heuvelrugpaden. Dat werkt, want we hoeven vrijwel nooit motorrijders aan te spreken op hun gedrag.”

De motorclub houdt ieder jaar een endurowedstrijd voor motorcrossers in het nationaal park op grondgebied van de gemeente Hellendoorn. Het parcours ligt dan gedeeltelijk op paden van Staatsbosbeheer. Eerder maakte diverse wildcrossers ook gebruik van die paden buiten de enduro om. Dat was een reden voor de natuurorganisatie om niet langer mee te werken aan de enduro. De MCNH en Staatsbosbeheer besloten na een overleg samen te controleren op de Heuvelrug. Daardoor kan enduro ook weer over de paden van Staatsbosbeheer afgelegd worden.  

Succesvolle aanpak

De in Nederland bijzondere samenwerking tussen de MCNH en Staatsbosbeheer pakt goed uit volgens boswachter Kees Jan Westra. „We hebben niet of nauwelijks nog last van wildcrossers”, legt hij uit. „Ik denk dat motorrijders ook sneller iets aannemen van iemand van een motorclub dan van ons. Dit is een mooi proefmodel. Mogelijk valt daar door andere regio’s in het land ook iets mee te doen.”

MCNH-bestuurder Olthof is eveneens positief over de gezamenlijke aanpak van het illegaal crossen. „Je hoort weleens dat het wildcrossen op een hardhandige manier wordt bestreden, waarbij paden worden afgezet met rollen prikkeldraad. Hier doen we dat anders door samen ten strijde te trekken. Dat is uniek.”

  1. Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studentenvereniging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers
    PREMIUM

    Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studenten­ver­e­ni­ging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers

    NIJVERDAL/ZWOLLE - Studentenverenigingen genoeg in Zwolle, maar eentje die zich vooral richt op mbo’ers was er tot nu toe niet. Evenmin een club die mikt op studenten in de creatieve sector. Bij de nieuwe studentenvereniging COS komen die twee dingen samen. Nijverdaller Wouter Wolfkamp (23), oud-student van de creatieve vakschool Cibap, is voorzitter van de kersverse club.

Reggestreek