Volledig scherm
Malford Milligan treedt in De Smidse op met zijn Nederlandse begeleiders the Southern Aces. © Femke Hoogland

Zanger met een strot als Otis Redding komt zingen in Nijverdal

NIJVERDAL - Zijn krachtige en doorleefde stem wordt vaak vergeleken met die van vermaarde souliconen als Otis Redding en Al Green. De Amerikaanse vocalist Malford Milligan begint vrijdagavond 31 januari een Nederlandse clubtour in Nijverdal.

Malford Milligan had het als Afro-Amerikaanse albino niet altijd gemakkelijk in zijn jeugd.  „Ik was anders dan anderen, dus keek iedereen mij van kinds af aan raar aan”, zegt hij. Bovendien werd gaandeweg zijn gezichstvernogen steeds minder. Milligan begon pas te zingen toen hij 28 was, nu ruim 30 jaar geleden. Hij werd met zijn temperamentvolle optredens hét toonbeeld van de muziekscene in de Texaanse stad Austin en hij won als beste zanger liefst achtmaal de lokale music-awards.

 „Het podium bleek de plek waar ik voor het eerst mezelf kon zijn”, zegt Milligan. „Ik kon er zelfs schreeuwen en niemand zei tegen me dat ik mijn mond moest houden.” De afgelopen jaren werkte hij met Nederlandse begeleiders, de band the Southern Aces van zijn Brabantse vriend Jack Hustinx, met wie hij in 2018 het album ‘Life Will Humble You’ maakte. Milligan zegt tegenwoordig meer een verhalenverteller te zijn, hij hoeft zich niet langer te bewijzen door zijn vocale acrobatiek.  „Soul zit diep van binnen”, legt hij uit. „Die muziek doorgeven doe je niet zomaar met je stem. Maar je raakt alleen de harten van de mensen als je ook het gevoel en het verhaal kunt overbrengen. Daarbij komt veel meer kijken.”

Malford Milligan & the Southern Aces speelt 31 januari om 20.30 uur in De Smidse, Hoge Dijkje, Nijverdal. Entree: 20 euro. Reserveren: zinin.com

Volledig scherm
Malford Milligan: „Op het podium kon ik voor het eerst mezelf zijn.” © Femke Hoogland

Reggestreek